Direct naar artikelinhoud
Alpinisme

Burgemeester Frans dorp: "Boetes voor onervaren wandelaars op Mont Blanc"

Burgemeester Frans dorp: "Boetes voor onervaren wandelaars op Mont Blanc"
Beeld AP

Burgemeester Jean-Marc Peillex van de Franse gemeente Saint-Gervais-les-Bains gaat voortaan boetes uitschrijven voor onervaren alpinisten. Concreet heeft Peillex een lijst opgesteld met kledij en uitrusting die alpinisten minimaal bij zich moeten hebben.

Vorige week heeft burgemeester een gemeentelijk besluit goedgekeurd waarbij onervaren alpinisten kunnen worden beboet. Hij heeft nu de Franse regering opgeroepen om extra politie te sturen om de boetes uit te schrijven en de veiligheid te handhaven. De maatregelen komen er na een reeks recente ongevallen. Vorige week moest een helikopter een Hongaarse moeder en haar 9-jarige tweeling nog van de berg afplukken.

Burgemeester Jean-Marc Peillex van Saint-Gervais.Beeld Peillex

Tocht niet zonder risico

Peillex haalt twee grote redenen voor zijn ingreep aan. "Ten eerste vallen er ongeveer een tiental doden per jaar op de hoogste berg van Frankrijk. Sommigen zijn gewoon niet goed genoeg voorbereid. Ten tweede moeten jaarlijks gemiddeld 80 tot 100 reddingsoperaties worden uitgevoerd voor alpinisten in problemen", zegt de burgemeester. Daarom komen bovenop de boetes ook waarschuwingsborden in verschillende talen langs het wandelpad. 

'Klimmers moeten minstens een paar wandelschoenen, muts, zonnebril, een skibril en een winddichte jas bij zich hebben. Zo niet: boete van 38 euro'

"Wandelaars moeten weten dat er 'behoorlijke risico's' zijn als ze de Mont Blanc beklimmen. Het weer kan plots veranderen, rotsen vallen naar beneden en paden lopen over gletsjers",  stelt Peillex. Klimmers moeten minstens een paar wandelschoenen, muts, zonnebril, een skibril en een winddichte jas bij zich hebben als ze de berg van 4.810 meter willen bedwingen. Zo niet, dan kunnen ze een boete van 38 euro krijgen.