Wat een thriller! Red Lions geven 2-1 uit handen maar stoten toch door naar EK-finale

De Red Lions spelen zondag om 16u de finale op het EK hockey tegen Nederland. In de halve finale versloegen de Belgische mannen Duitsland na shoot-outs, maar dat kostte bloed, zweet en tranen. De Belgen leidden tot de laatste minuut van de wedstrijd met 1-2, maar de Duitsers maakten in de allerlaatste minuut nog een discutabele gelijkmaker: 2-2. In de shoot-outs werd de beslissende treffer van de Belgen afgekeurd na ingrijpen van de videoref, maar de Duitsers kregen geen enkele kans voorbij doelman Vincent “The Wall” Vanasch en zo wonnen de Belgen met 0-2! In de finale wacht net zoals bij de vrouwen gastland Nederland. Voor de Lions is het hun tweede finale op een Europees kampioenschap.

jtp

Net zoals in Johannesburg wonnen de Red Lions dus opnieuw van Duitsland. Al werd het in Amsterdam wel veel spannender dan toen. De Duitsers kwamen al in het eerste kwart op voorsprong tegen de Belgen. Nota bene na een strafcorner, Windfeder duwde de bal via Van Aubel in doel. Het was het eerste doelpunt dat de Lions binnenkregen op strafcorner dit toernooi, wel meteen een zure tegentreffer. Het eerste kwart eindigde ook met die 1-0 achterstand, de Belgen speelden nochtans uitstekend maar konden de gelijkmaker niet uitwissen.

Al vroeg in het tweede kwart hingen de bordjes echter weer in evenwicht. Na een heerlijke actie van Tom Boon waren de rollen uit het eerste kwart omgedraaid: nu kon Windfeder de bal niet uit doel houden, wat leidde tot een 1-1 voor de Belgen. Net voor de rust lieten de Lions de netten weer trillen, maar het doelpunt van Denayer werd door de videoref terecht afgekeurd wegens een voetfout. Halfweg stond het dan ook nog steeds 1-1. In het derde kwart kwamen de Lions wel verdiend op voorsprong. Dockier knalde nota bene in zijn 150e interland de 1-2 voorsprong binnen.

De Lions probeerden met man en macht die voorsprong vast te houden, maar echt zegezeker konden de Lions nooit zijn in het laatste kwart. De geruststellende derde goal bleef uit en Duitsland rook kansen in het slot van de match. Vanasch hield zijn netten schoon met een prachtige save, daarna spatte de 2-2 eerst nog uit elkaar op de doelpaal. De minuten tikten zo weg in het voordeel van de Belgen, maar in de laatste minuut viel toch de gelijkmaker. De Belgen zagen wel een fout omdat doelpuntenmaker Fürk de bal met de bolle kant van de stick beroerde, maar de videoref wuifde het protest weg.

Shoot-outs moesten dus beslissing brengen over wie naar de finale mocht. Gougnard faalde op de eerste poging, maar ook Vincent Vanasch hield zijn netten schoon met een ultieme redding. De tweede penalty werd door Felix Denayer wel gescoord, Vanasch hield de Duitsers opnieuw van een goal. Victor Wegnez trapte de 2-0 tegen de netten, de Duitsers misten opnieuw en Van Doren leek de Lions naar de finale te knallen... maar zijn goal werd afgekeurd. Zo bleef het 2-0, maar ook de vierde poging kregen de Duitsers niet voorbij Vanasch in doel. De doelwachter kroonde zich zo tot de held van de natie, de shoot-outs eindigden op 2-0 waardoor de Red Lions voor de tweede keer in de finale op een EK staan.

Zondag om 16u wacht daar Nederland. De titelverdediger was in zijn halve finale met 3-1 te sterk voor Engeland (FIH-7).De doelpunten van Oranje kwamen op naam van Mink van der Weerden (21.) en Mirco Pruijser (22. en 39.). Eerder op de avond plaatste België zich ten koste van Duitsland (FIH-3) na shoot-outs. De finale tussen de troepen van bondscoach Shane McLeod en Nederland is een heruitgave van de tweede wedstrijd in groep A. De Red Lions veegden toen met 5-0 de vloer aan met Oranje. Nederland gaat zondag in zijn twaalfde Europese finale voor de vijfde Europese titel.

Zaterdag spelen de Belgische hockeyvrouwen al de finale op het EK hockey, de Red Panthers versloegen donderdagavond de Duitse vrouwen met 0-1. Die finale staat om 20u op het programma.