Direct naar artikelinhoud
witte huis

Na Bannon verlaat ook omstreden adviseur Gorka het Witte Huis

Sebastian Gorka.Beeld AFP

Sebastian Gorka werkt niet langer in het Witte Huis. De omstreden Gorka, die president Donald Trump op het gebied van veiligheid en terrorisme van advies diende, laat aan persbureau AP weten dat hij uit eigen beweging is vetrokken. Een medewerker van het Witte Huis bevestigt dat Gorka er niet langer werkzaam is, maar ontkent dat hij zelf ontslag nam.

De ultrarechtse Gorka wilde tegenover het persbureau niet ingaan op de reden voor zijn vertrek, maar verweest wel naar delen van een ontslagbrief die zijn gepubliceerd op website The Federalist. Hierin schrijft de voormalige adviseur van Trump onder meer dat 'mensen die de Make America Great Again-politiek het meest belichamen en vertegenwoordigen' de afgelopen maanden 'intern zijn tegengewerkt, systematisch verwijderd en ondermijnd'. Make America Great Again (vaak aangeduid als MAGA) is de campagneslogan van president Trump.

De 46-jarige Gorka was regelmatig te zien op televisie, waar hij beleid van Trump verdedigde in talkshows en nieuwsprogramma's. Hij werd in Londen geboren als kind van Hongaarse ouders, maar is inmiddels Amerikaans staatsburger. Gorka zou banden hebben met een extreem-rechtse Hongaarse beweging en is anti-Islam. Zijn zelfverklaarde expertise op het gebied van veiligheid en terrorisme werd door menig expert in twijfel getrokken.

Na de verkiezingen kwam hij in het Witte Huis terecht als lid van de Strategic Initiatives Group, een denktank die verantwoording aflegde aan Trumps schoonzoon Jared Kushner en toenmalige strateeg Steve Bannon. Deze commissie werd al snel ontbonden. Welke rol Gorka hierna precies vervulde, is niet duidelijk.

Steve Bannon

Gorka zat op één lijn met Steve Bannon, de strateeg van Trump die een week geleden vertrok uit het Witte Huis. De twee werkten voorheen samen bij de ultrarechtse website Breitbart. Bannon keerde op de dag van zijn vertrek terug bij Breitbart, het medium dat hij groot maakte voordat hij topadviseur werd.

Het vertrek van Bannon kwam vlak na het aantreden van Trumps nieuwe stafchef, John Kelly. Die was na overleg met Bannon overeengekomen dat hij zijn functie zou neerleggen, aldus een verklaring. Kelly werd aangesteld om rust rondom president Trump creëren en Bannon liet zich moeilijk sturen. Bronnen in het Witte Huis zeggen dat Kelly ook achter het vertrek van Gorka zit.