Dieven gaan week na begrafenis aan de haal met koersfiets: “Die fiets was het enige wat ik nog had van papa”

© rr

Eric Decamps (57) uit Deurne zit in zak en as. Vorige week heeft hij zijn vader begraven na een strijd tegen kanker. Nog geen week later gingen dieven aan de haal met de koersfiets die hij op het eind van zijn leven van hem cadeau kreeg. “Onze elektrische fiets lieten ze staan, maar net die koersfiets namen ze mee. Vreselijk gewoon.”

evg

Wielrennen was de grote passie van Eric en zijn vader. De twee hebben samen jaren gefietst. “De koers was zijn leven. Hij keek naar elke wedstrijd en heeft zelf ook veel op de fiets gezeten. Als manneke van 15 kreeg ik van hem mijn eerste koersfiets. Op het eind van zijn leven heeft hij me nog een nieuwe koersfiets cadeau gedaan van 7.000 euro. Het was het enige wat ik nog had van papa.”

Vorige week zaterdag was het zijn begrafenis. “Ik ging de vrijdag erop net gaan koersen met vrienden om mijn gedachten te verzetten na zijn dood. En dan kwam ik die ochtend in de garage en zag ik dat die fiets weg was... Ik zit er even door nu, het is wat te veel geweest.”

Erics papa, een gewezen postbode, is 91 geworden en zat sinds een jaar in een rusthuis na hartproblemen. In zijn laatste levensjaar kreeg hij plots leukemie. “Ik bezocht hem elke dag in het rusthuis. Papa betekende alles voor mijn broer en ik. Mama is 20 jaar geleden al overleden.”

“Het gaat mij niet om het geld”

Eric zelf was een semi-professioneel renner en gaat nu ook nog veel fietsen. “Als ik niet aan het werk ben als koerier, zit ik op mijn fiets. Maar nu heb ik er even geen zin meer in. De goesting is weg. Mijn vrienden proberen me er wel door te trekken, maar ik wil vooral die fiets terug. Ik heb de moed niet om een nieuwe te kopen. En het gaat mij niet om het geld, totaal niet. Als de dief nu voor mijn deur zou staan, zou ik nog in staat zijn om hem 1.000 euro te geven als hij me de fiets teruggeeft. Zoveel betekent het voor mij.”

Ook t-shirts van zijn zoon gestolen

De dieven namen niet enkel de bewuste koersfiets mee, maar maakten ook een andere koersfiets buit en de tv van zijn zoon. “En onze elektrische fiets lieten ze gewoon staan, dat snap je toch niet? Ik had zelfs liever gehad dat ze mijn auto hadden meegenomen.” Naast de twee fietsen en tv ontvreemdden de inbrekers ook alle t-shirts van zijn zoon Dario. “Mijn vrouw had ze net allemaal gestreken en in de kast gelegd. Het is voor ons een groot raadsel waarom ze net die t-shirts meenamen.”

Ook bij de buren is er in het verleden al drie keer ingebroken. “Ze namen toen laptops en een tv mee. Maar het ergste was dat ze hun hond verdoofd hadden terwijl ze toesloegen. Het arme beest heeft het niet overleefd...”

Massale reacties op Facebook

Eric is overdonderd door de massale reacties op zijn Facebookpost. Meer dan 47.000 mensen deelden zijn post al. “Ik had echt niet verwacht dat er zoveel reactie op zou komen. Mensen willen me oprecht helpen om die fiets terug te vinden. Ik denk dat het de dief sowieso niet zal lukken om hem te verkopen, want ook via online marktplaatsen is mijn oproep gedeeld.”

De politie acht de kans echter klein dat de fiets nog teruggevonden wordt. “Ze waren heel vriendelijk en hebben zelfs vingerafdrukken genomen. Ze hebben echter geen goeie afdruk kunnen nemen, dus het is weinig waarschijnlijk dat de dief op die manier gevat zal kunnen worden. Maar ik zet al mijn hoop op sociale media. Hopelijk vind ik hem op die manier terug. Degene die hem vindt krijgt van mij sowieso een beloning van 500 euro.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen