Eén op drie Gentse middelbare scholen zit vol

© fvv

Nu nog inschrijven in een middelbare school? Begin maar te zoeken. In meer dan één op de drie middelbare scholen zit het eerste jaar al vol. Om voor alle Gentse tieners onderwijs te kunnen blijven garanderen, moeten tegen 2030 ruim 3.000 plaatsen bijkomen.

Tuly Salumu

De eerste schooldag, morgen, belooft weer een volksverhuizing te worden. Meer dan 50.000 Gentse leerlingen trekken opnieuw naar de schoolbanken – zij die een dagje langer mogen thuisblijven vanwege het Offerfeest even niet meegerekend. Ongeveer 27.000 kinderen starten in het basisonderwijs, zo’n 25.500 in het secundair. Dat is een pak meer dan de vorige jaren. Al meer dan één op de drie middelbare scholen moet in het eerste jaar het bordje “volzet” uithangen.

Bijbouwen

Een van die scholen is het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg. Daar zit niet alleen het eerste jaar maar zelfs de volledige school stampvol. “Na één inschrijvingsdag in maart konden we al geen eerstejaars meer bijnemen,” zegt Marc ­Decaestecker, directeur van de eerste graad, “en ondertussen zitten alle jaren en alle richtingen vol. We hebben ongeveer 50 leerlingen meer dan vorig jaar. Eigenlijk is dat iets meer dan we aankunnen. Maar we willen geen ouders in de steek laten. Dus is het behelpen. De komende jaren moet worden ingegrepen. Wij hebben een nieuwbouw. Geld om nóg bij te bouwen, is er niet.”

Het Sint-Janscollege is niet de enige school die uit haar voegen barst. Dertien Gentse scholen zijn volledig volzet. Sommige hebben al meer dan zestig leerlingen moeten weigeren.

Rand

Door een piek in de geboortecijfers stond in Gent de voorbije jaren vooral het basisonderwijs onder grote druk. De voorbije jaren werd in veel Gentse scholen geïnvesteerd in nieuwe gebouwen. Door die inhaalbeweging, die tegen 2019 moet leiden tot ongeveer 4.000 bijkomende plaatsen, geraakt dat probleem opgelost.

Het plaatstekort verlegt zich nu stilaan naar het middelbaar. Al komen daar ook steeds meer dubbelinschrijvingen voor: ­ouders schrijven hun kind in meer dan één school in, in de hoop zo zeker een plaats te vinden.

Er wordt voorspeld dat tegen 2030 in de Gentse middelbare scholen meer dan 3.000 plaatsen moeten bijkomen.

“Voorlopig is er nog voldoende ruimte maar ik wil de rush vóór zijn”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). “Nieuwe scholen bouwen, kost tijd. Als de Vlaamse overheid niet in extra middelen voorziet, voorspel ik grote problemen.”

In de top van ‘uitverkochte’ scholen (zie kader) staan opvallend veel scholen uit de rand. Dat is volgens directeur Decaestecker van het Sint-Janscollege een gevolg van het circulatieplan. “Steeds meer ouders hebben schrik om hun kinderen school te laten lopen in de binnenstad”, zegt hij. “Daar profiteren de scholen in de rand van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen