Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Directeurs katholieke basisscholen te vaak 'duivel-doet-al'

Basisscholen hebben vaak geen klusjesman, waardoor de directeur vaak noodgedwongen moet inspringen.Beeld Thinkstock

Schooldirecteurs in het katholiek basisonderwijs trekken aan de alarmbel. Naast hun directietaken nemen ze er noodgedwongen nog een heleboel praktische klusjes bij.

Het schooljaar is nog niet begonnen, maar het eerste rapport ligt al klaar. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) krijgt van het Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs, een belangenvereniging van schooldirecteurs, een onvoldoende op het vak 'realisaties'. De reden: er is nog steeds niets gedaan aan de hoge werkdruk bij directeurs in het basisonderwijs. "Ze moeten er vaak heel wat andere taken bijnemen", vertelt communicatieverantwoordelijke Lieven Verkest. "Ze kunnen - in tegenstelling tot secundaire scholen - niet altijd een beroep doen op een klusjesman om herstellingen uit te voeren, een voltijdse administratief medewerker of een zorgcoördinator. En dus worden directeurs een soort duivel-doet-al, vaak ten koste van hun privéleven of gezondheid", vertelt Verkest.

'Ze kunnen niet altijd een beroep doen op een klusjesman of administratief medewerker'
Lieven Verkest, Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs

Gelijkschakeling lonen

Dat blijkt volgens hem ook uit het grote verloop. Dit schooljaar zijn 4 op de 10 directeurs in het basisonderwijs nieuw. "De vraag is hoe lang ze het zullen uithouden, als de omkadering niet verbetert." Al 15 jaar lang klagen de directeurs het gebrek aan beleidsomkadering aan, zonder veel resultaat.

Minister Crevits erkent de problematiek en werkt aan een toekomstplan voor het basisonderwijs. "Hun bezorgdheden zullen daarin aan bod komen", aldus de minister. De directeurs roepen de politiek ook op om eindelijk werk te maken van de beloofde gelijkschakeling van de directielonen. "Nu is het loon afhankelijk van het aantal leerlingen, maar in een kleine school kun je evenveel werk hebben als in een grote."