Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Kip zit bomvol resistente bacteriën

Kip zit bomvol resistente bacteriën
Beeld Thinkstock

Liefst een kwart van de kip die in de supermarkten wordt verkocht, bevat bacteriën die zelfs ongevoelig zijn voor 'het laatste redmiddel'. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw.

In kip zitten veel meer resistente bacteriën dan tot nog toe werd aangenomen. Uit nieuwe tests door Nederlandse onderzoekers blijkt dat liefst 30 procent van het 'gewone' kippenvlees uit de supermarkt besmet is met bacteriën die resistent zijn tegen het antibioticum colistine, dat geldt als het laatste redmiddel tegen een gevaarlijke infectie. Bij kippen met vrije uitloop was dat 14 procent. 

Het aantal resistente bacteriën neemt wereldwijd toe. Dergelijke bacteriën zijn levensgevaarlijk voor patiënten met een infectie. Jaarlijks overlijden 25.000 Europeanen omdat de bacteriën niet meer reageren op antibiotica.

Hoofdonderzoeker Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda erkent dat met 214 onderzochte stukken kip uit vier supermarkten de omvang van de test beperkt is, maar maakt zich toch zorgen. "Colistine wordt hier bijna niet voor mensen gebruikt", zegt Kluytmans. "We hebben het nog niet nodig, omdat andere antibiotica nog voldoende werken. In landen waar de resistentie toeneemt, hebben ze vaak geen andere optie. In Griekenland en Italië bijvoorbeeld. Daar gaan nu de alarmbellen af."

'In Griekenland en Italië gaan nu de alarmbellen af'
Jan Kluytmans, arts-microbioloog

Kluytmans wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de zaak nu verder onderzoekt. Het is immers niet duidelijk waar de resistente kippen die verkocht worden in de supermarkten vandaan komen. Bovendien blijkt er een groot verschil tussen de supermarkten onderling te zijn.