Vlaanderen investeert 10 miljoen euro in toeristische trekpleisters: be-MINE PIT schiet hoofdvogel van 3,5 miljoen af

Toerisme Vlaanderen investeert 9,6 miljoen euro in 6 unieke toeristische attracties die je nergens anders kan ervaren. De Beringse be-MINE pit krijgt daarbij de hoogste subsidie en mag een financiële steun van 3.574.675 euro verwachten.

mige

Naast de be-MINE PIT krijgen ook het Zoniënwoud in Hoeilaart, Gruuthusesite in Brugge, WOW de Wondervolle Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, The Homeland of Cycling in (Oost-)Vlaanderen en Sacred Books/Secret Libraries in Brugge een subsidie. “Met be-MINE PIT verbinden we de zeven Limburgse mijnsites, creëren we een toegangspoort voor de mijnstreek en Limburg én zetten we onze provincie internationaal op de kaart. Dat opent grote perspectieven voor onze economie van de vrije tijd” zegt een Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed, Cultuur en Toerisme.

Inhoudelijke ziel

De mijnsite van Beringen is de best bewaarde mijnsite van West-Europa. In 1993 en 1994 werden de belangrijkste gebouwen en installaties als monument beschermd. Zo ontstond de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Sinds 2009 is de site herbestemd als toeristisch-recreatief project. En dat onder de naam be-MINE. Je vindt er vandaag onder andere zwembaden, een winkelboulevard, de duiktoren TODI, een mountainbikepiste en de Avonturenberg op de terril. “De historische gebouwen waren maar beperkt herbestemd. Met deze nieuwe invulling krijgt be-MINE een inhoudelijke ziel, Beringen een toeristisch icoon, de Limburgse mijnstreek een toegangspoort en Limburg een all-weather attractie met internationale aantrekkingskracht. Daarom hebben we hier jarenlang voor geijverd. Voor ons is dit een kerndossier in erfgoed en toerisme. Met be-MINE PIT tonen we tegelijk respect voor het verleden en creëren we toeristische mogelijkheden voor de toekomst”, vult Philtjens nog aan.

Ondergrondsimulatie

In de ophaalgebouwen van be-MINE PIT komt er een bezoekerscentrum. Hier start het nieuwe mijnwerkerspad waarbij het volledige verhaal van de Limburgse mijnwerkers verteld wordt. Bezoekers lopen in de voetsporen van de mijnwerkers. In de interactieve ondergrondsimulatie ervaren ze de zware werkomstandigheden aan den lijve: de drukkende warmte, de geuren, het lawaai van de pneumatische boren. De reconstructie van twee verdwenen passerelles biedt de bezoeker een indrukwekkend zicht op de mijn en haar omgeving. Na het mijnwerkerspad zetten bezoekers hun ontdekkingstocht buiten voort op een ‘highline’, 7,5 meter boven de grond. Dit verlengstuk loodst hen over de oude watercollectoren naar het gerenoveerde waterkasteel en de grootste koeltoren.

140.000 bezoekers per jaar

“Berekeningen voor de eerste vijf jaar gaan uit van gemiddeld 140.000 bezoekers per jaar, van wie 30% internationale toeristen. Mijngeschiedenis maakt een niet onbelangrijk deel uit van de industrialiseringsgeschiedenis van Vlaanderen. De ligging in het hart van de Euregio zal toeristen van de omliggende buurlanden lokken naar deze imposante en authentieke gebouwen. be-MINE PIT zal daarom ook het startpunt vormen voor de ontdekking van de andere Limburgse mijnsites én toeristische attracties. Wat dan weer het verblijfstoerisme versterkt”, besluit Philtjens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer