© Jonas Gilles/Reporters

Politiecommissaris pleit voor legalisering van alle drugs: "De war on drugs werkt niet"

"Haal alle drugs uit de illegaliteit." Dat is de opvallende oproep van politiecommissaris Peter Muyshondt. Volgens de commissaris, die zelf zijn broer verloor door een overdosis heroĂŻne, werkt het huidige drugbeleid niet en is een radicale omslag nodig.

Muyshondt (45) is hoofdcommisaris in de politiezone Voorkempen. Hij pleit al langer voor het legaliseren van drugs en heeft er nu een boek over geschreven, "Beleid op speed". Daarin schrijft hij dat de "war on drugs" die nu al meer dan 40 jaar gevoerd wordt, meer kwaad dan goed doet.

Nochtans was hij vroeger een andere mening toegedaan. "Ik was de grote drugsbestrijder. Ik was ervan overtuigd dat de strafrechtelijke aanpak de enige goeie was om druggebruik te ontraden en om mensen met een spreekwoordelijke stok achter de deur richting hulp te sturen", vertelt hij aan onze redactie.

Muyshondt kreeg van dichtbij af te rekenen met de destructieve gevolgen van een drugsverslaving. Zijn broer Tom overleed aan een overdosis heroĂŻne. Dat veranderde zijn visie op de problematiek.

"Na het overlijden van mijn broer ben ik met verschillende mensen in contact gekomen en ben ik veel beginnen lezen. Ik heb ook veel studiewerk gelezen, academisch onderzoek, dat in het ganse drugdebat telkens opzij wordt geschoven omdat de conclusies niet stroken met het beleid. Zo heb ik gaandeweg een nieuwe visie ontwikkeld. Of beter gezegd: overgenomen van anderen. Omdat die visie volgens mij accuraat is."

Ik was de grote drugsbestrijder. Ik was ervan overtuigd dat de strafrechtelijke aanpak de enige goeie was.

"Druggebruik stijgt nog elk jaar"

Muyshondt pleit voor het legaliseren van alle drugs, ook harddrugs als heroïne. Door ze uit de illegaliteit te halen kan de overheid  meer controle uitvoeren, zegt hij. "Zo kan je kan bepalen wat erin zit. Je kan daar dan vergunningen aan koppelen. Je kan er ook voor zorgen dat bepaalde bedrijven instaan voor de productie, maar dan wel onder strikte overheidscontrole."

Op die manier zou vermeden worden dat druggebruikers sterven door vervuilde drugs. Nu weten ze immers nooit helemaal zeker wat ze kopen. Bovendien zouden de criminele bendes niet langer de markt in handen hebben.  Het tegenargument dat een legalisering meer mensen naar druggebruik zou leiden, klopt volgens hem niet.

"Men kan beweren wat men wil, maar de "war on drugs" werkt niet. Je krijgt al die statistieken over arrestaties en inbeslagnames en over hoe hard wij wel niet werken. Maar wat doet dat met de evolutie van het druggebruik? Niets. Het druggebruik stijgt nog elk jaar, ook aan de productiekant gaat het in stijgende lijn. Opium en cocaĂŻne, dat zijn groeimarkten."

Maatschappelijk draagvlak

Muyshondt is zelf commissaris. HIj moet dus het huidige beleid uitvoeren. Geeft dat geen conflicten? Nee, zegt hij heel duidelijk, hij voert uit wat de wet zegt. "Zolang het in handen blijft van de criminele onderwereld, zullen wij het als politie blijven bestrijden. Dat is onze taak."

"Maar het is een ongelofelijke kost die niets bijdraagt. Meer nog,
het leidt tot veel schade, bij gebruikers en familieleden", aldus Muyshondt. "En daarnaast is er het sociale stigma. Niet elke druggebruiker ontwikkelt problematisch gedrag. Dat gaat om een minderheid."

Wat wil hij te bereiken met zijn boek? "Ik wil een aantal oude ideeën de wereld uithelpen en mensen op een meer realistische manier naar het drugbeleid laten kijken", antwoordt hij.  Op termijn hoopt hij dat beleid te beïnvloeden. "Politici volgen het maatschappelijke draagvlak. Dus ik probeer eerst samen met anderen dat draagvlak te creëren en vorm te geven."

Politici volgen het maatschappelijke draagvlak. Dus ik probeer eerst samen met anderen dat draagvlak te creëren.

Meest gelezen