Direct naar artikelinhoud
Update

Amerikanen duidelijk voor Noord-Korea: "Elke bedreiging zal massief militair antwoord tot gevolg hebben"

Amerikaans Defensieminister James Mattis (l.), samen met de voorzitter van de stafchef Joseph Dunford.Beeld afp

"Elke bedreiging aan het adres van de Verenigde Staten en zijn gebieden, inclusief Guam, en zijn bondgenoten, zal een massief militair antwoord tot gevolg hebben." Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis verklaard. Eerder had ook president Donald Trump militaire actie niet uitgesloten.

en

Volgens Mattis is de VS perfect in staat zichzelf en zijn bondgenoten, waaronder Zuid-Korea en Japan, te verdedigen. Het "massieve militaire antwoord" zal "effectief en overweldigend" zijn. Amerika heeft "veel militaire opties", en president Trump wil gebrieft worden over elke optie, zei Mattis nog. De VS is echter niet op zoek naar de "totale vernietiging van Noord-Korea, hoewel we veel opties hebben om dat te bewerkstelligen".

Trump reageerde eerder vandaag ook zelf op de jongste kernproef van Noord-Korea. Het land blijft in "woorden en daden zeer vijandig en gevaarlijk" tegenover de Verenigde Staten, zei de president. "Noord-Korea is een schurkenstaat die een grote bedreiging en blamage vormt voor China, dat probeert te helpen maar met weinig succes."

Een militaire aanval van de VS op Noord-Korea valt dan ook niet uit te sluiten, klonk het. "We zullen zien", zei de president toen hij vanmorgen een kerkdienst, gevraagd of de VS Noord-Korea zullen aanvallen. Trump zal later vandaag met de militaire top overleggen in het Witte Huis, kondigde hij aan.

Trump liet verder nog weten dat onderhandelen met Noord-Korea niet werkt. "Ze verstaan maar één ding", zo zei hij op Twitter. Later voegde hij daar nog aan toe dat de handel met elk land dat "zaken doet" met Noord-Korea mogelijk stopgezet wordt. Die maatregel zou er "bovenop andere opties" komen.

Zogeheten secundaire sancties zouden een zware impact kunnen hebben op China. Trump heeft Peking in het verleden al opgeroepen meer druk te zetten op Noord-Korea.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

"We willen Noord-Korea niet volledig vernietigen, ook al kunnen we dat"
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Waterstofbom

Noord-Korea heeft de internationale gemeenschap vandaag getart met een zesde kernproef, de zwaarste tot nog toe. Volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie ging het om een waterstofbom die op een langeafstandsraket geplaatst moet kunnen worden. De door leider Kim Jong-un bevolen test was "perfect geslaagd", aldus Pyongyang.

Enkele uren voor de bekendmaking registreerden seismische diensten signalen van een aardbeving die waarschijnlijk door een ondergrondse explosie was veroorzaakt. De schok was volgens Japanse en Zuid-Koreaanse functionarissen rond de tien keer zo sterk als na de vorige Noord-Koreaanse kernproef, een jaar geleden. De Japanse regering sloot niet uit dat het inderdaad om een waterstofbom ging.

De proef is een directe uitdaging aan Trumps adres. Die voerde luttele uren voor de proef telefonisch overleg met de Japanse premier Shinzaro Abe over de "escalerende" crisis in de regio, nadat Noord-Korea afgelopen dinsdag nog een raket over Japan heen had laten vliegen.

De president voerde ook vandaag overleg met Abe over eventuele maatregelen. Na afloop stelde Abe dat de internationale gemeenschap hardere maatregelen moet nemen.

Abe belde ook met de Russische president Vladimir Poetin, zo bevestigt een woordvoerder van het Kremlin. Beiden zouden de nucleaire test hebben veroordeeld. Poetin is echter niet van plan om Kim Jong-un te bellen. Poetin stelde opnieuw dat de economische en militaire druk op Noord-Korea om het nucleaire programma te stoppen niet werkt. Hij pleit voor een dialoog tussen de verschillende landen en is tegenstander van verdere sancties.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Isoleren

De Noord-Koreaanse raket- en atoomproeven gaan in tegen resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Franse president Emmanuel Macron zei dat de internationale gemeenschap op de "nieuwe provocatie" moet reageren, terwijl Zuid-Korea aandrong op krachtige maatregelen om het noorden verder te isoleren. Japan opperde de oliehandel met Noord-Korea aan banden te leggen. 

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea in de regio, liet weten de atoomproef "met kracht" te veroordelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat Noord-Korea "onjuiste acties onderneemt, die de situatie erger maken" en ingaan tegen het streven naar een Koreaans schiereiland zonder kernwapens. De Chinese president Xi Jinping repte in zijn openingstoespraak tot een economische top in Xiamen echter met geen woord over Noord-Korea.

De Verenigde Staten bereiden nieuwe sancties voor tegen Noord-Korea. "Ik bereid een nieuwe reeks sancties voor die ik ga voorstellen aan de president", verklaarde Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, op Fox News. Hij voegde daar aan toe dat "wie zaken met hen (Nood-Korea, nvdr.) doet, geen zaken meer kan doen met ons. We werken met onze bondgenoten. We zullen samenwerken met China."

Ook de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, dreigde met scherpere sancties tegen Noord-Korea. De Europese Unie is daartoe bereid, zei Tusk in Brussel. De test met een kernwapen dwingt de internationale gemeenschap volgens hem tot een snelle en vastberaden reactie. Hij roept de VN-Veiligheidsraad op nieuwe sancties te nemen. "De risico's worden te groot."

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen over de kwestie. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de jongste test met een atoomwapen scherp veroordeeld. Dit is "een nieuwe zware schending" van internationale overeenkomsten, verklaarde Guterres zondag volgens een woordvoerder in New York. Noord-Korea is het enige land dat de normen tegen tests met kernwapens schendt, zei hij. Guterres riep de leiding in Pyongyang op zijn internationale verplichtingen na te komen.

Twitter bericht wordt geladen...