Terugkeer van oppositieleider Félix Tshisekedi naar Kinshasa zorgt voor spanningen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De terugkeer van oppositieleider Félix Tshisekedi naar de Democratische Republiek Congo heeft zondagmorgen spanningen teweeggebracht in de hoofdstad, zo is uit eensluidende bronnen vernomen. De autoriteiten hadden een meeting van de oppositie in Kinshasa verboden. De voorzitter van het Rassemblement van de oppositie kwam na een verblijf in Europa met een reguliere vlucht op de luchthaven van Ndjili aan, zei iemand uit zijn entourage.

Félix Tshisekedi is de zoon van de historische opposant Etienne Tshisekedi, die op 1 februari op 84-jarige leeftijd in Brussel overleed. Hij was een van de belangrijkste opposanten van president Joseph Kabila.

De autoriteiten in Kinshasa hadden zaterdag laten weten dat ze een bijeenkomst van het Rassemblement zondag in Kinshasa verboden omdat ze volgens hen in moorddadig geweld kon uitmonden.

Het Rassemblement vraagt het vertrek van president Kabila, wiens tweede mandaat op 20 december 2016 afliep. Volgens de grondwet mag hij zich niet opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap.

De autoriteiten beloofden donderdag "onverwijld" een "realistische" verkiezingskalender bekend te maken, na de registratie van ruim 40 miljoen kiezers, of 98,9 procent van het kiezerskorps.

Bron: Belga