© *

Hittegolf op komst: hou de ramen dicht en ga vooral niet strijken

De Belgische zomer stevent af op een late climax. Ramen dichthouden en rolluiken naar beneden, is de boodschap. En doe die strijk toch maar buiten - of helemaal niet.

poj, yd

Om te vermijden dat uw huiskamer een bakoven wordt, kunnen deze tips u helpen om de komende dagen ongeschonden door te komen.

Zet de ramen op het juiste moment open

Voorkomen is beter dan genezen. Drink vooraleer u dorst hebt en houd de zon buiten voor het te warm wordt. Overdag moet alles potdicht zitten’, zegt weerman Frank Deboosere. Zelfs een raam op een kier zetten is uit den boze. Wacht tot ’s avonds om alles open te gooien, maar wacht ook op het goede moment. Het is niet omdat de zon ondergaat, dat het al afkoelt. ‘Om zeker te zijn dat je woning afkoelt, moet de buitentemperatuur lager zijn dan de binnentemperatuur voor je de ramen en deuren openzet’, zegt Deboosere.

Kook en strijk buiten

Elektrische apparaten geven veel warmte af. Zet ze zo weinig mogelijk aan. Stel uw huishoudelijke taken, zoals wassen of strijken, uit. Nog beter: doe de strijk buiten. ‘Koken kan je ook best buiten doen, op een kookplaatje of de grill’, zegt Deboosere. Doe ook het licht zo weinig mogelijk aan. Ooit al eens uw hoofd onder een spot gehouden?

Deboosere: ‘Beter is om led-verlichting te gebruiken of het licht overdag helemaal niet aan te doen.’

Sproei de gevels nat

Als u uw gazon besproeit, bevochtig dan ook eens de muren van uw woning, zeker als het donkere steen is. Muren slaan de warmte op. Als u ze nat maakt, geven zij de warmte sneller af.

Als u toch bezig bent, isoleer dan goed en met het juiste materiaal. ‘Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit, hoe langer het duurt voor de warmte door de binnenmuur dringt’, zegt Dimitri Alderweireldt, woordvoerder van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE). ‘Natuurlijke materialen, zoals schapenwol of papiercellulose – alles wat hernieuwbaar is – scoort goed.’ Minder aangewezen zijn materialen zoals purschuim, PIR en glaswol.

Vlucht naar het platteland

Als u in de stad woont en het zo warm heeft dat u niet meer kan slapen, dan kan u misschien overwegen om tijdelijk uw intrek te nemen bij familie of vrienden op het platteland. Daar is het ’s nachts vaak een pak koeler. In de dichtbevolkte stad geven de vele gebouwen van beton en steen hun warmte trager af, waardoor het er ’s avonds en ’s nachts langer drukkend warm kan blijven.

Heeft u geen familie op het platteland, dan kan u wat verkoeling zoeken in het bos. Of ga naar hoog-België of de kust, daar is het ook altijd koeler.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond