Kwik klimt deze week tot 34 graden, waarschuwingsfase niveau 2 hitteplan van kracht

De zomer is deze week helemaal in het land. Vandaag nog rond de 27 graden, maar de komende dagen kunnen we ons aan een hittegolf verwachten. Vanaf woensdag tot zondag 28 augustus wordt waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Dinsdagnamiddag krijgen we warm en zonnig zomerweer met hooguit enkele sluierwolken in het noordwesten van het land. De maxima liggen tussen 24 en 27 graden in de Ardennen en tussen 28 en 30 graden elders. De wind waait meestal zwak tot af en toe matig uit het zuidoosten. ‘s Nachts is het helder en zacht met minima rond 15 graden, plaatselijk zelfs 19 graden. Dat meldt het KMI.

Woensdag blijft het zonnig met af en toe hoge wolkensluiers in het noordwesten. De maxima stijgen naar 26 of 27 graden op de Ardense hoogten en naar 30 tot 33 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit zuidoostelijke richtingen. Aan zee steekt er op het einde van de namiddag een matige zeebries op uit noordoost. ‘s Avonds en ‘s nachts is het helder tot lichtbewolkt en erg zacht. De minima liggen tussen 16 en 20 graden.

Ook donderdag wordt het zonnig en zeer warm met maxima tussen 29 en 34 graden. Vrijdag en zaterdag blijft het droog met, afgezien van wat wolkenvelden, veel ruimte voor zon. De temperaturen blijven zeer hoog met maxima tussen 27 en 34 graden. De nachten zullen eveneens zacht verlopen met minima tussen 18 en 20 graden.

Vanaf zaterdagavond of zondag is er een aanvoer van wat meer onstabiele lucht waardoor er kans is op onweersbuien. De maxima liggen zondag nog rond 30 graden in het centrum. Vanaf maandag wordt het voelbaar frisser met maxima tussen 20 en 25 graden.

Waarschuwing

Het KMI stuurt intussen voor vandaag en komende dagen een hitte-waarschuwing uit. Dat gebeurt wanneer er een erg warme periode met hoge temperaturen wordt verwacht. Voor dinsdag moedigt het KMI aan om maatregelen te treffen voor oudere en zwakkere mensen, door hen meer te laten drinken en hen niet rechtstreeks in de zon te laten zitten. Wat de volgende dagen betreft, waarschuwt het KMI voor code oranje. In dergelijke weersomstandigheden wordt aangeraden om, zeker voor behoeftige mensen, regelmatig te drinken, zich licht te kleden, de dag in koelere ruimten door te brengen, licht verteerbaar voedsel te eten en deuren en ramen gesloten te houden zodat de warmte buiten blijft.

© KMI

Waarschuwingsfase niveau 2

Als gevolg van de hoge temperaturen wordt vanaf morgen/woensdag waarschuwingsfase niveau 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd, aldus IRCEL.

Het onderdeel ‘ozon’ wordt nog niet geactiveerd, omdat de waarschuwingsdrempel dinsdag noch woensdag zal overschreden worden. Vanaf woensdag neemt de kans op het overschrijden van de Europese informatiedrempel van 180 µg/m3 ozon toe. Dan zal nadere informatie verspreid worden, aldus IRCEL.

Van bij het afkondigen van fase 2 van het waarschuwingsplan brengt het Agentschap Zorg en Gezondheid alle doelgroepen (gezondheidswerkers, ziekenhuis, bejaardenhuizen, enz.) op de hoogte en vraagt bijkomende maatregelen te nemen en extra waakzaam te zijn, vooral bij de meest kwetsbare personen (ouderen, jonge kinderen, chronisch zieken). Zo wordt ouderen gevraagd verkoeling te zoeken en veel water te drinken.

Het is de tweede keer deze zomer dat waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan wordt geactiveerd. De vorige keer was van maandag 18 tot donderdag 21 juli.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER