Enorme verwoesting op Sint-Maarten, nieuwe orkaan al op komst

Het kleine Caraïbische eiland Barbuda is “totaal verwoest” na de doortocht van orkaan Irma. Er kwam één peuter om het leven. Ook op Sint-Maarten is de balans dramatisch, met acht te betreuren slachtoffers. Intussen is er met orkaan José al een nieuwe storm op komst.

dst

Orkaan Irma trok woensdag over meerdere eilanden in het Caraïbisch gebied. Onder meer Barbuda, Antigua, Saba, Sint-Eustatius, maar ook Sint-Bartholomeus en Sint-Maarten kregen het zwaar te verduren: vloedgolven, overstromingen, uit de grond getrokken bomen, uitvallende elektriciteit, omver gewaaide auto’s en beschadigde huizen waren te zien op beelden tijdens en na het natuurgeweld.

© AFP

Het is nog niet duidelijk of op het Nederlandse deel van Sint-Maarten dodelijke slachtoffers zijn gevallen. “We kunnen er nu nog geen niks zinnigs over zeggen. Je houdt je hart vast als je de schade ziet, maar we weten het nog niet”, zei de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk donderdagochtend tegenover de openbare omroep NOS.

Hoewel het oog van de storm het Amerikaanse eiland niet bereikte, viel op vele plaatsen de stroom uit.

Irma rukt nu verder op naar het westen in de richting van de Dominicaanse Republiek. Minstens tot de Bahama’s zal de orkaan haar huidige kracht behouden, zo schatten meteorologen.

Barbuda

“Momenteel hebben we slechts één dode geregistreerd. Het gaat om een baby”, aldus de premier van Barbuda, maar de orkaan van categorie 5 heeft dermate veel vernieling aangericht dat er van het eiland van 1.600 inwoners “niets meer overblijft dan een puinhoop”.

"Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar", zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade.

Nog twee orkanen op komst

Behalve Irma razen er momenteel nog twee orkanen op de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft woensdag immers de stormen José en Katia geclassificeerd als orkanen.

José is in aantocht richting het dramatisch getroffen Sint-Maarten. De nieuwe storm is wel een stuk minder sterk dan zijn zus, maar kan volgens het Nederlandse weerbureau Weeronline.nl opnieuw veel schade aanrichten op het eiland.

Bent u zelf in de streek, laat het ons hier weten:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER