Irma verwoest volledig eiland en zet koers naar vasteland: minstens 10 doden

Het kleine Caraïbische eiland Barbuda is “totaal verwoest” na de doortocht van orkaan Irma. Er kwam één peuter om het leven. Ook op Sint-Maarten is de balans dramatisch, met acht te betreuren slachtoffers en gigantische verwoestingen. De dodentol is al opgelopen tot tien, want ook op het Britse eiland Anguilla kwam een persoon om het leven. Intussen is er met orkaan José al een nieuwe storm op komst.

dst, fivr

Orkaan Irma trok woensdag over meerdere eilanden in het Caraïbisch gebied. Onder meer Barbuda, Antigua, Saba, Sint-Eustatius, maar ook Sint-Bartholomeus en Sint-Maarten kregen het zwaar te verduren: vloedgolven, overstromingen, uit de grond getrokken bomen, uitvallende elektriciteit, omver gewaaide auto’s en beschadigde huizen waren te zien op beelden tijdens en na het natuurgeweld.

“Momenteel hebben we slechts één dode geregistreerd. Het gaat om een baby”, aldus de premier van Barbuda, maar de orkaan van categorie 5 heeft dermate veel vernieling aangericht dat er van het eiland van 1.600 inwoners “niets meer overblijft dan een puinhoop”.

Premier Browne bekeek de schade vanuit de lucht en stelde vast dat “minstens 95 procent van de gebouwen beschadigd is”. “Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar”, zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade.

“Enorme ramp”

Ook het Franse deel van Sint-Maarten is “voor 95 procent” vernield, zo deelde voorzitter Daniel Gibbs van de Territoriale Raad mee. “Het is een enorme ramp. Ik ben in shock”, zo verklaarde hij aan Radio Caraïbes International.

Volgens Paul de Windt, directeur van de krant The Daily Herald op Sint-Maarten, zijn de gevolgen van het natuurgeweld “catastrofaal. Er liggen manshoge stapels troep in de straten. We hebben geen stroom, geen elektriciteit, geen benzine. Alleen vaste telefoonlijnen werken nog. De overheid kan nauwelijks met de bevolking communiceren.”

De luchthaven is nog onbereikbaar, zei Plasterk. Er wordt alles in het werk gesteld om het vliegveld weer bereikbaar te maken, eerst voor helikopters en kleinere vliegtuigen. Het is de bedoeling dat vrijdag een eerste groot vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint-Maarten kan.

© AFP

Ook de haven is niet bereikbaar, zei luitenant Egbert Stoel van de Nederlandse marine op de Nederlandse radio.

Acht doden

De orkaan heeft op het eiland aan zeker acht mensen het leven gekost. Nog eens 21 anderen zijn gewond geraakt, zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb tegenover radiozender France Info gezegd. De balans kan nog stijgen.

Het is nog niet duidelijk of op het Nederlandse deel van het eiland dodelijke slachtoffers zijn gevallen. “We kunnen er nu nog geen niks zinnigs over zeggen. Je houdt je hart vast als je de schade ziet, maar we weten het nog niet”, zei de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk donderdagochtend tegenover de openbare omroep NOS.

Tiende dodelijk slachtoffer

Ook op het Britse Caraïbeneiland Anguilla zijn de vernielingen “zwaar en op sommige plaatsen kritisch”. Dat heeft de Britse regering donderdag gezegd. Er kwam minstens één persoon om het leven. Op het eiland wonen 15.000 mensen.

Irma breekt records

Irma is donderdagmiddag rond 12.30 uur al meer dan 33 uur een orkaan van de (hoogste) categorie 5. Zij is daarmee de langst met deze intensiteit durende cycloon door alle weerdiensten ter wereld geregistreerd. Dat heeft Météo France donderdag gezegd.

Irma breekt het record van de supertyfoon Haiyan. Die genereerde in 2013 op de Filipijnen identieke windsnelheden (295 km per uur) maar dat slechts gedurende 24 uur.

“Een dergelijke intensiteit (van Irma) gedurende een zo lange tijd is in de hele wereld niet gezien sinds het begin van het satelliettijdperk een vijftigtal jaar geleden”, aldus weersvoorspeller Etienne Kapikian bij de Franse weerdienst Météo France.

Nederlandse hulp

Nederlandse soldaten beginnen donderdag zodra het licht wordt op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba met herstelwerkzaamheden. Mariniers en manschappen van de genie van de landmacht starten het herstel van de infrastructuur en het bewaken van de openbare orde, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie. Ook Parijs organiseert hulp.

Nederlandse soldaten hebben inmiddels voetpatrouilles op alle drie de eilanden uitgevoerd en een helikopter van het marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft een verkenningsvlucht gedaan. Zr. Ms Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan zijn bijna bij de eilanden en kunnen extra militairen, voertuigen, hulpgoederen en drinkwater leveren.

© AFP

De Franse minister voor Overzeese Gebieden Annick Girardin is donderdagmorgen aangekomen op het eiland Guadeloupe, waarvan het Franse deel van Sint-Maarten afhangt. De bewindsvrouwe heeft bijna tweehonderd hulpverleners en materieel bij.

Nog twee orkanen op komst

Behalve Irma razen er momenteel nog twee orkanen op de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft woensdag immers de stormen José en Katia geclassificeerd als orkanen.

José is in aantocht richting het dramatisch getroffen Sint-Maarten. De nieuwe storm is wel een stuk minder sterk dan zijn zus, maar kan volgens het Nederlandse weerbureau Weeronline.nl opnieuw veel schade aanrichten op het eiland.

Volgens de berekeningen is de verwachting dat José maandag in de buurt van Sint-Maarten aankomt. Maar het zou ook een paar dagen eerder kunnen zijn en de koers kan ook nog afwijken. “Een orkaan is lastig te voorspellen. De modellen geven maandag aan, maar een orkaan gaat ook vaak zijn eigen weg. Het kan ook zijn dat José in het weekend al langskomt”, aldus een meteoroloog van Weeronline.

De weermodellen berekenen voor José windsnelheden van circa 180 kilometer per uur en daarmee komt de orkaan net in categorie drie.

10,5 miljoen kinderen in gevaar

Unicef trekt donderdag aan de alarmbel: door de doortocht van de orkaan dreigen meer dan 10,5 miljoen kinderen schade te ondervinden. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties verwacht dat vooral op de eilanden van het oostelijk Caraïbisch gebied, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba kinderen geconfronteerd zullen worden met de schade. De organisatie maakt zich in de eerste plaats zorgen over de kinderen in de kustgebieden, die de grootste impact kunnen ondervinden

Unicef wil nu in de getroffen gebieden zorgen voor sanitaire voorzieningen en voor de toevoer van zuiver water. Daarnaast wordt er ook opvang voorzien voor de slachtoffers. In de dagen voor de storm had Unicef al water, voedsel en medicijnen, waterzuiveringstabletten, hygiënekits, beschuttingsmateriaal en schoolkoffers voorzien in Antigua, Barbuda en Barbados.

Orkaan scheert langs Puerto Rico

Woensdagavond lokale tijd passeerde de orkaan van categorie 5 op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Puerto Rico, met winden tot 295 kilometer per uur. Ongeveer de helft van de drie miljoen inwoners zit zonder stroom en in het centrum en het noorden van het eiland zijn rivieren buiten hun bedding getreden.

De Amerikaanse regering had eerder al de noodtoestand uitgeroepen op Puerto Rico en de Maagdeneilanden. De gouverneur van Puerto Rico, Ricarde Rossello Nevares, had de bevolking ook al gevraagd om niet op straat te komen en beschutting te zoeken op veilige plaatsen.

Op de Dominicaanse Republiek had reisorganisator Thomas Cook zich woensdag al voorzien op de komst van de orkaan door de Belgische reizigers preventief van een andere accommodatie te voorzie. In de stad Puerto Plata werd een tiental Belgen overgebracht naar een ander hotel. In de gemeente Punta Cana werden in alle hotels alle nodige maatregelen getroffen en konden de reizigers in hun hotel blijven.

Beangstigend

De Belgische Magali die ook in Bavaro is, was er woensdag niet bijzonder gerust op. “Het is beangstigend”, zei ze tegen La Libre. Ze is met haar vriend op vakantie voor haar verjaardag. Ze kondigde aan donderdag de hele dag in hun hotelkamer te zullen doorbrengen met de gordijnen stevig dicht. Dat laatste doen ze op aanraden van de reisagent om te voorkomen dat er glas door de kamer zal vliegen, legt ze uit.

Ze hebben niet veel informatie van het hotel gekregen, aldus Magali. Ze hoorden zondag over de komst van de orkaan van iemand buiten het hotel tijdens een excursie. “We vroegen direct om een andere kamer omdat onze vlakbij de zee lag Maar de receptioniste leek niet te begrijpen waarom we dat verzoek hadden.”

“Nu wachten we, zonder te weten wat te doen”, klinkt het nog.

LEES OOK: Limburgers op huwelijksreis verrast door orkaan Irma: “We zijn heel ongerust en bang”

Bent u zelf in de streek, laat het ons hier weten:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer