In Antwerpen vangen groene bomen veel wind

Voor niet-Antwerpenaren is het soms moeilijk om het Antwerpse politieke kluwen te begrijpen. Een kortgeding vandaag over oeroude kastanjebomen helpt om die Antwerpse politiek beter te begrijpen. 

analyse
Analyse

Vandaag doet de rechter in Antwerpen uitspraak in een kortgeding aangespannen door een groep bewoners van de Charlottalei, een boulevard tussen het stadspark en de Belgiëlei, bestaande uit een centrale rijbaan, ventwegen, fiets- en voetpaden maar vooral omzoomd door twee rijen massieve kastanjebomen.  

En die bomen haalden in de voorbije komkommertijden zelfs het nationale nieuws.  Want de intussen landelijk bekende Charlottalei is dringend toe aan een heraanleg, in het bestuurlijke kluwen Antwerpen een taak voor het districtsbestuur Antwerpen, zeg maar het bestuur van de vroegere kernstad van voor de fusie van 1982.

En dat bestuur besliste na ongetwijfeld grondig studiewerk dat een heraanleg onmogelijk was zonder het rooien van de oeroude kastanjebomen.  De wortels liggen in de weg van nieuwe fietspaden en, nog belangrijker, de bomen zouden niet meer stabiel zijn en dus een veiligheidsrisico vormen.  

Alleen, deze plannen waren en zijn niet naar de zin van de bewoners; de bomen geven hun straat uitstraling en wellicht bepaalt het straatbeeld ook mee de waarde van de huizen.  De onvrede van de bewoners was er al langer maar culmineerde naarmate de rooidatum van begin september dichterbij kwam.  

In dit dossier lopen de tegenstellingen niet zo eenvoudig over de links-rechts as zoals in de Antwerpse gemeenteraad, het Vlaamse of het federale parlement.

Enkele mediagenieke acties op stille nieuwsdagen deden de rest.  Mee dankzij de gerechtelijke stappen is het leven van de bomen alvast verlengd tot 18 september en het is afwachten wat de rechter straks zal beslissen.  Maar los van die uitspraak is de bomenrel intussen uitgegroeid tot een politiek probleem, zoals alle Antwerpse incidenten een goed jaar voor de alweer cruciale gemeenteraadsverkiezingen van oktober volgend jaar.  

In dit dossier lopen de tegenstellingen niet zo eenvoudig over de links-rechts as zoals in de Antwerpse gemeenteraad, het Vlaamse of het federale parlement.  Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de districtsbesturen.  

De partijen die eind 2012 bestuursakkoorden sloten in de districten zijn niet dezelfde als die nu al bijna vijf jaar op het Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis resideren.  Zo ook in het district Antwerpen waar een onnatuurlijke coalitie van N-VA, Open VLD en Groen aan de macht is.  En waar Groen dus mee beslist heeft om de bomen te rooien.  

Met goede argumenten, zo herhalen de groene districtsschepenen, want veiligheid primeert.  Maar de perceptie is anders, want groene beleidsmakers die mee beslissen om bomen te rooien een jaar voor de verkiezingen, dat ligt moeilijk bij de achterban en wellicht nog meer bij de nieuwe kiezers die volgens de peilingen voor Groen zouden kiezen.  

Kopstuk Wouter Van Besien heeft de bui al zien hangen en pleit voor uitstel waardoor hij wat afstand neemt van zijn partijgenoten in het districtsbestuur. 

 De bomen staan nog volop in het groen en vangen dus veel wind.  Het zou sommigen goed uitkomen als er eentje zou knakken …

Van Besien wordt mogelijk lijsttrekker van een progressieve lijst waarin Groen zou samengaan met SP-A en onafhankelijken.  Diezelfde SP-A zit in dit dossier in een zetel want net als in het stadhuis ook in het district in de oppositie.  Mee op hun vraag komt er maandag een extra districtsraad over dit heikele thema.

En de socialisten zullen daar vragen wat de groene bestuurders vinden van het alternatieve plan dat de bewoners hebben opgesteld en waarbij de bomen gespaard blijven. Dat plan zal ongetwijfeld bestudeerd worden en de bomen zullen nog wel even blijven staan. Maar de tijd dringt want de aannemer is intussen al begonnen met de heraanleg.  

Wat doet de NV-A?

Uiteindelijk ligt de beslissing wellicht  bij de N-VA, grootste partij in stad en district.  Toegeven aan de bewoners om coalitiepartner Groen uit de wind te zetten en de burgerparticipatie, stokpaardje van het district, in de verf te zetten?

Of doorduwen, bomen rooien en straat heraanleggen want veiligheid gaat voor alles?  En wat doet Groen dan?  De pil slikken en blijven zitten of de boel opblazen en samen met Sp-a aan de campagne beginnen?  

Naar verluidt is ook kersvers Antwerpenaar Kris Peeters al eens komen wandelen op de Charlottalei.  Want ook CD&V zit in de oppositie in het district en neemt net als in Borgerhout maar al te graag wat afstand van de N-VA waarmee ze op verschillende niveaus in coalitie zit.  

Dit weekend zou het fors gaan waaien, misschien zelfs de eerste najaarsstorm.  De bomen staan nog volop in het groen en vangen dus veel wind.  Het zou sommigen goed uitkomen als er eentje zou knakken …

Meest gelezen