Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

Syrische leger herovert oliebron op IS: terreurgroep ziet belangrijke bron van inkomsten verdwijnen

Een geïmproviseerde olieraffinaderij in Syrië, waar IS olie uit onder meer Deir al-Zor en Irak verwerkt.Beeld REUTERS

Het Syrische leger heeft zaterdag een olieveld bij de oostelijke stad Deir al-Zor heroverd op strijders van de terreurgroep Islamitische Staat. De olievelden rond de stad waren een belangrijke bron van inkomsten voor het door IS uitgeroepen kalifaat, dat nu steeds verder instort.

Syrische legereenheden slaagden er eerder deze week al in door de linies van IS te breken en een deel van de stad te bereiken waar overheidstroepen drie jaar lang stand hadden weten te houden tegen de terreurgroep. Het leger, dat steun krijgt van Russische gevechtsvliegtuigen en Iraanse eenheden, hoopt op korte termijn ook een nabijgelegen luchtmachtbasis te ontzetten die al jaren door IS wordt belegerd.

Tegelijkertijd zijn Syrische rebellen die steun krijgen van de Verenigde Staten een offensief begonnen om de IS-strijders uit het noordoostelijke deel van de provincie Deir al-Zor te verdrijven. Daardoor komt IS steeds verder in de tang te zitten.

Sinds het offensief tegen Raqqa zijn veel IS-strijders naar Deir al-Zor getrokken. Maar ook dat bolwerk begint nu te wankelen

Het is onduidelijk of de rebellen ook willen doorstoten naar Deir al-Zor zelf, dat aan de zuidwestelijke oever van de rivier de Eufraat ligt. Dat zou tot een rechtstreekse botsing met de troepen van de Syrische president Assad kunnen leiden.

Met steun van Amerikaanse commando's hebben de rebellen al een deel van Raqqa, de hoofdstad van het afbrokkelende kalifaat, in handen gekregen. Sinds het offensief tegen Raqqa zijn veel IS-strijders naar Deir al-Zor getrokken. Maar ook dat bolwerk begint nu te wankelen.

Een tegenslag voor IS is ook dat het Syrische leger een deel van de weg van Deir al-Zor naar de stad Al-Mayadeen in handen heeft gekregen. Daardoor is de vluchtroute naar de grens met Irak nu grotendeels afgesloten en kan IS geen versterkingen meer naar Deir al-Zor dirigeren.

De terreurgroep, die eerst grote delen van Irak en Syrië in handen had, heeft de laatste maanden de ene na de andere stad moeten prijsgeven. Het zwaarste verlies was de inname van Mosul door Iraakse regeringstroepen. Mosul was de stad waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi drie jaar geleden het kalifaat uitriep.