“Antwerpse fitnessers hadden vals geld bij zich”

© kds, fm

De twee Antwerpse verdachten van de moordzaak in Dadizele die gisteren werden vrijgelaten, hadden op de avond van de schietpartij vals geld bij zich. Dat zegt de bestuurder, die hen die avond een lift naar huis gaf. “Het briefje van honderd euro dat ik van hen kreeg, was nagemaakt”, zegt de man. Hij is met de nieuwe informatie naar de politie gestapt.

Geoffrey Sabbe, Dirk Coosemans en Marc Klifman

De raadkamer in Ieper besliste gisteren dat de twee Antwerpse verdachten Maxime K. (23) en Ilias S. (20) de ­gevangenis mochten verlaten. De ­belangrijkste voorwaarde die ze ­­op­gelegd kregen, is dat ze geen contact mogen hebben met de andere ­verdachten en niet in aanraking met drugs mogen komen. De twee fitnessers zijn de vrienden van slachtoffer Elias Keegan (20), die vorige maandag tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in het West-Vlaamse Dadizele werd doodgeschoten.

De aanhouding van de 2 Antwer­pe­naren was niet langer nodig voor het ­onderzoek, oordeelde de raad­kamer. Beiden gaven toe dat ze die avond in Dadizele waren om drugs te kopen. Maar ze sloegen op de vlucht nadat – volgens hun versie – iemand van de ‘bende van Dadizele’ een wapen trok.

Tijdens hun vlucht versierden ze een lift bij een cafémedewerker in Da­­di­zele. Die laatste stelde voor dat Maxime K. en Ilias S. hem 100 euro ­­­be­taalden voor zijn benzine om hen tot Antwerpen te voeren. Na wat rond­gebel zonder succes gingen de twee in op het aanbod van de medewerker.

Maar opmerkelijk: nu blijkt dat de ­bestuurder door Maxime K. en Ilias S. zou zijn opgelicht. “Met mijn briefje van 100 euro probeerde ik dit weekend drankbonnen te kopen op Pukkelpop”, vertelt de man, die anoniem wil blijven. “De kassierster haalde het biljet twee keer door de machine, maar het briefje bleek nagemaakt te zijn. Bij de politie bleek dat het briefje een centimeter korter was dan normaal en ook geen aluminium-markering had.”

De man is maandag naar de politie in Eeklo gestapt – waar hij in de buurt woont – om een proces-verbaal laten opstellen over het valse geld. “Het ­biljet heb ik op het politiekantoor achtergelaten”, zegt hij. “Natuurlijk denk ik dat dit waardevolle informatie is voor de onderzoekers. Want mogelijk heeft het valse geld dus ook iets te maken met de mislukte drugsdeal. Misschien is er zo ruzie ontstaan, waarna er naar een revolver werd gegrepen.”

‘De bende van Dadizele’

De vraag rijst of het valse geld mo­gelijk de aanleiding was voor de do­delijke schietpartij, na de mislukte deal van kilo’s cannabis. Het parket van ­Ieper verklaarde gisteren dat het nog geen kennis had genomen van een proces-verbaal over vals geld. Maar ze gaven toe dat het kan dat de nieuwe informatie gisteren nog niet tot bij hen was geraakt. Het behoeft weinig twijfel dat de piste onderzocht zal worden, wat mogelijk ook het gevolg heeft dat de Antwerpse verdachten opnieuw verhoord zullen worden.

De raadkamer besliste gisteren intussen dat Sven V. (25) en Tobias D.(26) – twee verdachten van de ‘bende van Dadizele’ – nog zeker een maand in de cel moeten blijven. Hun twee kameraden Leander W. (19) en Tom K. (26) weten vrijdag of hun aanhouding wordt verlengd. Tobias D. werd gisteravond nog uren ondervraagd.

John Maes, een van de advocaten van de Antwerpse verdachten, verklaarde gisteren dat hij geen weet had van vals geld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen