© RTBF

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Jeugdinstellingen maken actieplan voor extremistische tieners

De Vlaamse jeugdinstellingen hebben een speciaal actieplan voor de omgang met geradicaliseerde jongeren. Anders dan in de gevangenissen voor volwassenen wordt ervoor gekozen de radicale jongeren wel in de leefgroepen met de anderen te houden.

sdb

De jeugdrechter heeft beslist om een 17-jarige jongeman uit Verviers al zeker voor drie maanden naar een jeugdinstelling te sturen, nadat hij in een videoboodschap opriep om christenen te vermoorden. De tiener is de zoon van radicale imam Shahyh Alami uit Verviers, die bekend staat als haatprediker. Het is de bedoeling dat de jongen in de instelling van Kasteelbrakel weer op het rechte pad wordt gebracht.

De Vlaamse instellingen hebben een speciaal actieplan uitgewerkt voor de begeleiding van die jongeren. Een mix van opvallend begripvol en opvallend streng. De opvoeders en begeleiders krijgen de opdracht de extreme opvattingen van de geradicaliseerde jongeren niet tegen te spreken. “Onderzoek heeft uitgewezen dat zoiets niets uithaalt. Zo’n jongere klapt dan toe en is niet meer vatbaar voor hulpverlening.” Hoe het dan wel moet? “Praten, praten, praten. Met veel respect. Met veel geduld. Met empathie voor de verontwaardiging van de jongeren. Zonder te oordelen.”

Opvallend is ook dat de radicale jongeren niet geïsoleerd worden.

De woordvoerder van het Agentschap Jongerenwelzijn benadrukt wel dat het om zeer uitzonderlijke gevallen gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER