© Victoriano Moreno

Twee agenten geslagen in Borgerhout: verdachte (31) blijft in cel, geen versterkte patrouilles

De 31-jarige man die werd opgepakt na een incident aan het Jan De Laetplein in Borgerhout, blijft aangehouden. Dat meldt het parket. Zondagmiddag werden op het intussen beruchte plein twee politie-inspecteurs geslagen en met projectielen bekogeld.

JaTi

“Er zijn ernstige aanwijzingen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke slagen en verwondingen aan agent en aan weerspannigheid in bende”, aldus het parket.

De verdachte is gekend bij het gerecht. De man werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die besloot om hem onder aanhoudingsmandaat te plaatsen.

“Zoals het parket reeds heeft meegegeven naar aanleiding van eerdere, gelijkaardige feiten, tillen we zeer zwaar aan geweld tegen politiediensten en zullen we zeer streng en consequent blijven optreden.”

Het incident van zondagmiddag was al het vijfde in twee maanden tijd in Borgerhout. Bij de arrestatie van de 31-jarige man werden twee agenten in de rug aangevallen en bekogeld met eieren. Ze moesten naar het ziekenhuis en zijn werkonbekwaam.

Antwerps burgemeester Bart De Wever reageerde in Gazet van Antwerpen. “Het gaat om een acute situatie, waarbij drugskartels jongeren opjutten om de politie te verjagen.”

Voorlopig geen versterkte patrouilles

De Antwerpse lokale politie neemt voorlopig geen extra maatregelen zoals versterkte patrouilles in de buurten waar agenten de voorbije maanden te maken kregen met agressie door omstaanders tijdens interventies. “We gaan zeker niet doen waarvan sommigen ons nu al beschuldigen, namelijk ostentatief meer patrouilleren of met man en macht uitrukken bij elke interventie”, zegt woordvoerder Sven Lommaert. “Wel blijven we in overleg met ons wijkteam en met enkele stedelijke diensten die aan wijkwerking doen om tot een oplossing te komen. Verder blijven we gewoon onze job doen en blijven dus ook zeker niet weg uit die wijken.”

De politie bevestigt verder tot op zekere hoogte het verhaal van burgemeester Bart De Wever (N-VA) over aanwijzingen van een link tussen het geweld en de drugscriminaliteit in de buurt. “Wat we tot nu toe zien is dat bij elk incident waarbij we als politie te maken krijgen met agressie, de daders die we kunnen identificeren telkens personen zijn die al bij ons gekend zijn voor een lange lijst van feiten”, aldus Lommaert. “Het gaat dan om de personen die zelf agressie vertoonden of duidelijk de aanstokers waren en anderen ertoe aanspoorden om zich agressief te gedragen. Die laatsten zijn dan meelopers bij wie de criminelen om verschillende mogelijke redenen enig aanzien genieten.”

LEES OOK. Opnieuw twee agenten naar ziekenhuis na interventie in Borgerhout

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER