Supermarkten trekken stekker uit samenwerkingen met omstreden slachthuis Izegem

Delhaize en Carrefour zetten de samenwerking met het slachthuis in Izegem stop, nadat er beelden opdoken van zware mishandeling van de runderen in het abattoir. Verder reageren de politiek en de sector vol afgrijzen op de beelden.

rrln

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights nam beelden in het abattoir bij de groep Verbist en toonde de wanpraktijken met de dieren. Op de beelden is onder meer te zien hoe de runderen stroomstoten krijgen en onverdoofd worden gekeeld. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) besloot daarop het slachthuis te sluiten.

Bij de groep Verbist worden voornamelijk runderen van het Belgisch Witblauw ras verwerkt. De dieren eindigen als biefstukken en andere rundvleesproducten in de grote Belgische supermarktketens. Delhaize en Colruyt hebben rundvlees van Verbist in de schappen liggen.

Delhaize trekt stekker uit samenwerking

Naar aanleiding van de beelden heeft Delhaize besloten om met onmiddellijke ingang de stekker uit de samenwerking met het slachthuis van Izegem te trekken. “Delhaize tolereert op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn”, laat een woordvoerder dinsdag weten. De supermarktketen zal de bestaande controles verhogen en voorziet extra controles in de andere slachthuizen waarmee het samenwerkt.

Colruyt zet bestellingen “on hold”

Ook Colruyt heeft laten weten te stoppen met de samenwerking. Bestellingen en leveringen van het in opspraak gekomen slachthuis worden “on hold” gezet.

De supermarktketen laat weten de beelden gezien te hebben. “Dierenwelzijn staat zeer hoog op onze eigen agenda, en we hebben daarom beslist om de bestellingen en leveringen van dit betrokken slachthuis ‘on hold’ te zetten. We gaan ervan uit dat er heel snel duidelijkheid komt, en bekijken dan welke stappen we verder zullen nemen.”

Carrefour, Lidl en Makro zeggen geen vlees uit het bewuste slachthuis te verkopen. Daar zal dan ook niets veranderen.

LEES OOK: Izegems slachthuis kwam eerder al in vizier inspectiediensten

Algemeen Boerensyndicaat geschokt

“Iedere landbouwer, en zeker iedere veehouder, voelt zich niet goed en heeft enkel onbegrip bij het zien van deze gruwel met dieren.” Dat zegt het Algemeen Boerensyndicaat in een reactie op de beelden die dierenrechtenorganisaties Animal Rights undercover filmde in het slachthuis van Izegem. Het ABS “distantieert zich openlijk van de onheuse praktijken”.

© belga

“Wij doen er alles aan om het imago van de landbouwsector, en nu in het bijzonder van de rundveehouders, goed te houden. Met deze beelden wordt alles tenietgedaan, dit terwijl elke boer er elke dag alles aan doet om zijn dieren diervriendelijk te behandelen. Dit is alleen maar in zijn eigen voordeel, want zijn resultaten en dus zijn inkomen hangen hiervan af. Toestanden die deze morgen openbaar gemaakt werden, kunnen wij niet aanvaarden”, luidt het.

ABS wenst te beklemtonen dat veehouders alle mogelijke inspanningen doen om dieren op een diervriendelijke manier te kweken en in een goede conditie aan te leveren. ABS verwacht dan ook van alle partners in de keten dat zij een zorgzame behandeling van de dieren garanderen en de geldende dierenwelzijnswetgeving en de sanitaire regels respecteren.

Gaia prijst sluiting

Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden met de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om het slachthuis te sluiten. Er is echter meer nodig om dierenleed te bestrijden, klinkt het in een tweet. “We moeten inzetten op een verscherpte controle”, verduidelijkt voorzitter Michel Vandenbosch. Volgens hem volstaat het niet “om enkel de activiteiten stop te zetten na steekproefgewijze controles”.

“Het is nu aan de Vlaamse regering, Weyts in het bijzonder, om duidelijk te maken dat men bereid is concrete maatregelen te nemen, die geld zullen kosten. Dierenwelzijn heeft ook een prijs”, aldus de Gaia-voorzitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Concreet vraagt Gaia om bij een heropening van het slachthuis van Izegem om gedurende een bepaalde periode een of meerdere inspecteurs toe te laten zien op het verloop van het slachtproces van ieder individueel dier. Gaia denkt hierbij aan drie maanden.

Voorts vraagt Gaia voor alle slachthuizen een verbod op het gebruik van de elektrische prikkelaar en andere voorwerpen waarmee de dieren gestoken kunnen worden, ook stokken. En dieren moet goed gefixeerd worden “om een ondoeltreffend gebruik van het schietmasker te voorkomen”. Daarnaast pleit Gaia voor een intensieve opleiding en bijscholing van het salchthuispersoneel over hoe ze de dieren correct moeten behandelen.

Ook moeten er in alle slachthuizen camera’s komen om het volledige slachtproces te filmen. Tot slot pleit Gaia voor de oprichting van een bijzondere task force, die op elk moment die camerabeelden kan opvragen en analyseren.

Nederlandse parlementsleden boos

Ook Nederlandse politici hebben vol afkeer gereageerd op de beelden uit het slachthuis.

“Het is verschrikkelijk dat wij, om een goedkoop stukje vlees te eten, dit dieren aandoen. Ook in Nederland vinden vele misstanden plaats. Wij gaan de (bevoegde) minister vragen om toezicht te verhogen in Nederlandse slachthuizen en we willen verplicht permanent cameratoezicht in slachthuizen zodat we alles in de gaten kunnen houden”, zegt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Rik Grashoff van GroenLinks wil dat er voorlopig geen vlees van Belgische slachthuizen meer wordt geïmporteerd. “Het is de tweede keer in korte tijd dat er zulke misstanden zijn in Belgische slachthuizen. Het wordt tijd dat de Belgische regering hier nu echt een eind aan maakt”, aldus Grashoff.

Ook Dion Graus van de rechts-populistische Partij voor de Vrijheid (PVV) is woedend. “In een kerker op water en brood zou nog te veel luxe zijn voor dit soort hufters”, twittert hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen