Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Bomen op Antwerpse Charlottalei mogen toch omgehakt worden

Een kort geding beschermde de kastanjebomen op de Charlottalei, maar daar komt nu een eind aan.Beeld Photo News

Het district Antwerpen mag de bomen op de Antwerpse Charlottalei kappen. Daarmee beslist de rechter in kort geding over een lang aanslepende kwestie, meldt Gazet van Antwerpen.

Het Antwerpse stadsbestuur wilde 54 kastanjebomen weg tijdens de heraanleg van de Charlottalei. De bomen zijn oud en ziek, en bovendien kunnen er achteraf nog altijd nieuwe bomen aangeplant worden, meent het stadsbestuur.

Maar de buurtbewoners willen de bomen graag behouden. Een buurtcomité stapte op 25 augustus naar de kortgedingrechter om zich te verzetten tegen de kap van de bomen. De bomen zijn een groene long in de buurt, stellen de bewoners. Door de 54 paardenkastanjes te rooien, wordt er minder fijnstof gefilterd, wat de lucht- en leefkwaliteit in de buurt achteruit zou doen gaan, luidt het.

Te laat

In eerste instantie haalden de bewoners hun slag thuis. In een eerste kort geding oordeelde de rechter dat de bomen 10 dagen gevrijwaard moesten blijven van de kap. Dat gaf alle betrokken partijen de ruimte om hun argumenten voor te leggen.

Vorige week kwam de zaak voor, vandaag volgde het vonnis. De rechter oordeelt dat de kastanjebomen wel degelijk gekapt mogen worden. De buurtbewoners maakten hun verzet tegen de plannen te laat bekend, argumenteerde de rechtbank. En daardoor kunnen ze de bomenkap niet meer verhinderen.