Honderden Gentse gezinnen al hele dag zonder stroom

© jcd

In Gent is na de grote stroompanne de elektriciteitstoevoer in alle 500 getroffen straten terug hersteld. Dat melden netbeheerder Eandis en het Gentse stadsbestuur. Er was 13 uur na de start van de panne nog één cabine defect, maar kort na 20 uur was ook dat probleem opgelost. De Stad Gent raadt inwoners aan om elektrische installaties die weer opstarten goed te controleren.

jdb, jcd, mtm

“Donderdagochtend rond 6.23 uur, heeft er zich een incident voorgedaan in een transformatorstation van Eandis op de Nieuwevaart in Gent”, aldus Kathleen Iwens van Elia. “Iemand ter plaatse heeft vastgesteld dat er veel rookontwikkeling was”.

De brandweer rondde de noodzakelijke bluswerken in het tranformatorenstation voor de middag af. Pas daarna kon worden begonnen aan de noodzakelijke herstellingen. Dat was omwille van de hevige warmte en nog aanwezige rook niet onmiddellijk mogelijk”, zegt Simon van Wijmeersch van Eandis.

(lees verder onder de foto)

© jcd

De panne in de cabine heeft een kettingreactie veroorzaakt in heel wat andere stroomcabines. Zo zijn meer dan 500 straten en duizenden gezinnen getroffen. De oorzaak van de panne was donderdagnamiddag nog altijd onduidelijk.

Het was vooral het centrum van Gent en de omgeving van de Brugse Poort en Sluizeken die getroffen werden. Het gaat om 500 straten en duizenden gezinnen. Ondertussen is de elektriciteitstoevoer overal hersteld.

"Alles is opgelost", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch van Eandis. "Sommige klanten hadden al deze namiddag stroom, maar anderen hebben tot in de avond moeten wachten. Het zijn uitzonderlijke situaties waar we begrip voor vragen. We beseffen dat de stroompanne veel ongemakken met zich meebracht maar we doen er alles om dergelijke zeer uitzonderlijke situaties tot een minimum te beperken."

Honderden broden verloren

Onder de getroffen woningen heel wat winkels. En dat heeft soms verregaande gevolgen. Zo is Gungor Davut van Bakkerij Willems op de Frans Van Ryhovelaan donderdagochtend honderd broden verloren. “Ik heb al twaalf jaar een bakkerij en heb al enkele stroompannes meegemaakt. Maar deze heeft nog nooit zo lang geduurd. Resultaat: al mijn broden zijn te hard gerezen, waardoor ik ze moet weggooien.”

(lees verder onder de foto)

© JCD

Bij slagerij Emre op de Wondelgemstraat beschikten ze gelukkig wel nog over een stroomgenerator. “Onze winkel is dan wel gesloten, we kunnen wel nog onze frigo’s laten draaien en kip aan het spit voorzien”, klinkt het bij werknemer Elias.

Ook het AZ Sint-Lucas ligt midden in het gebied zonder stroom en kon gelukkig een beroep doen op een stroomgroep. “Ons personeel en patiënten hebben van de panne niets gemerkt”, zegt woordvoerder Iny Cleeren. “Ons ziekenhuis schakelt bij zulke incidenten meteen over op eigen stroomvoorziening. We kunnen nooit zonder stroom vallen.” De andere Gentse ziekenhuizen liggen buiten het gebied van de stroompanne en ondervinden geen problemen.

(lees verder onder de foto)

© JCD

Lunch voor 70 personen

In het hotel Sandton Reylof in de Hoogstraat in Gent zitten ze met de handen in het haar. Deze middag moeten ze een lunch klaarmaken voor 70 gasten. Maar zonder elektriciteit zal dat niet gaan. Het ontbijt heeft het hotel donderdagochtend moeten serveren zonder eitjes, vertelt ober Martin. Voor de koffie werd het hotel uit de nood geholpen door de collega’s van het Mariott hotel even verderop.

© JCD

Politie vraagt om voorzichtig te zijn

Door het incident vielen heel wat verkeerslichten uit in het centrum. “Maar voorlopig zijn er gelukkig nog geen incidenten gemeld”, klinkt het bij de Gentse politie. “Al vragen we bestuurders om toch extra voorzichtig te zijn. Ook al vallen de verkeerslichten stil, dan kan je je nog perfect gedragen aan een kruispunt. Het is vooral belangrijk om nu voorrang van rechts te verlenen.”

(lees verder onder de tweet en foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© jcd

Wat te doen bij een stroomonderbreking?

Netbeheerder Eandis geeft nog een aantal tips mee voor wie te maken krijgt met een onverwachte onderbreking. “Hou je koelkast en diepvriezer zo veel mogelijk gesloten. Die toestellen kunnen een groot aantal uren zonder stroom: je producten worden dus niet meteen slecht”, klinkt het . “Bezit je medische apparatuur die verbonden is aan het stroomnetwerk? Bel dan zeker het nummer 112.”

De Stad Gent raadt inwoners aan om elektrische installaties die weer opstarten te controleren. "Ga na of uw zekeringen of beveiligingen niet uitgevallen zijn. Denk onder andere aan je verwarmingsinstallatie, diepvries, koelkasten, alarminstallatie, wekkers. Als een toestel niet meteen werkt hoeft dit geen groot probleem te zijn. De meeste branders van een stookolieketel kunt u met een eenvoudige druk op de knop herstarten", tipt het stadsbestuur.

Volgens energieregulator Vreg kunnen getroffen gezinnen aanspraak maken over een ongemakkenvergoeding van 35 euro na een niet aangekondigde panne van minstens 4 uren. Die premie wordt nog verhoogd met 20 euro per bijkomend blok van 4 uren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen