© Photo News

Premier Michel bevestigt dat er akkoord is rond pensioenen 50-plussers, maar N-VA legt zich daar niet bij neer

Het dossier rond de pensioenberekening van werkloze 50-plussers komt terug naar de regeringstafel wanneer het advies van de sociale partners en van de gewesten klaar is. Dat zei N-VA-vicepremier Jan Jambon voor aanvang van de ministerraad. CD&V-vicepremier Kris Peeters merkte op dat er om iets te wijzigen een akkoord nodig is van de vier regeringspartijen. Na afloop van de ministerraad zei premier Charles Michel dan weer dat er voorlopig niets veranderd aan de manier waarop het pensioen voor werklozen ouder dan vijftig jaar wordt berekend.

Het kernkabinet besliste donderdag dat er voorlopig niets verandert aan de manier waarop het pensioen van wie ouder is dan 50 en langer dan een jaar werkloos is wordt berekend. Zij riskeren dus geen pensioen te verliezen. Aan de Nationale Arbeidsraad (waarin de sociale partners zetelen) en aan de gewesten wordt een advies gevraagd over de activering van jongere werklozen. Het is echter niet uitgesloten dat de regering in het kader van activeringsmaatregelen nog maatregelen rond pensioenen neemt. Daarvoor is het wel wachten op de insteek van de sociale partners en de gewesten.

Voor N-VA is het dossier daarmee niet van de baan. “Na de adviezen komt het dossier terug op de regeringstafel, zei vicepremier Jambon.

Akkoord van vier partijen

“Het staat elke partij vrij om zaken terug op de regeringstafel te leggen”, zei CD&V-vicepremier Kris Peeters even later. “Maar om iets te wijzigen, moeten er wel vier partijen akkoord gaan”. Peeters benadrukte dat het voor 50-plussers die werkloos worden ontzettend moeilijk is om ander werk te vinden en dat activeringsmaatregelen daarom belangrijk zijn.

Is de beslissing nu definitief of niet? “Voor mij wel”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bij het binnengaan van de ‘16’. Haar vicepremier Alexander De Croo zei dat de ministers die donderdag rond de tafel zaten zouden communiceren op de persconferentie na afloop van de ministerraad.

De Wever: “Geen akkoord”

InDe Ochtendop Radio 1 had N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdagochtend nog gezegd dat er “geen akkoord was over 50-plussers”. Volgens De Wever zal het voorstel terug op de regeringstafel komen. “Ik begrijp dus dat de regering dit nu heeft uitgesteld tot er een voorstel op tafel komt dat goed is uitgewerkt. Daar kan ik mee leven”, aldus De Wever.

In dezelfde uitzending reageerde vicepremier Peeters misnoegd op de uitspraken van De Wever. “Ik betreur dat mensen die niet op het kernkabinet aanwezig waren en niet betrokken waren bij de besluitvorming, de dag nadien commentaar geven op de radio. Ik weet wèl wat er is afgesproken”, aldus Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER