Beklaagde vraagt vrijspraak voor dodelijk ongeval: “Kon zij motard wel zien aankomen?”

© nsk, IF

Cynthia B. (33) uit Heule moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden voor het ongeval waarbij motorrijder Marco Haelewyn (49) uit Ingelmunster om het leven kwam. Ze vraagt de vrijspraak.

Karen Verhulst

Hij had nog maar net zijn nieuwe Honda Shadow Chopper gekregen van zijn verloofde Marie-Therese Baeyens uit Ninove toen Marco Haelewyn (49) uit Ingelmunster op 1 februari besloot een testritje te maken. Op een kwartier van zijn woning verongelukte hij. Haelewyn wou de file op de Brugsesteenweg in Kuurne inhalen toen Cynthia B. (33) uit Heule de weg op reed. De vrouw had getankt aan het Lukoilstation en wilde de weg oprijden richting Kortrijk. Dat deed ze voorzichtig, zo blijkt uit de snelheid waarmee ze reed: 13 kilometer per uur. Maar toen ze halverwege stond en links wou afdraaien, botste de motorfiets tegen haar auto. Haelewyn had nog proberen te remmen, maar een aanrijding was onvermijdbaar. Hij overleed meteen.

Nachtmerrie

Cynthia B. moest zich vrijdag op de politierechtbank in Kortrijk verantwoorden. “Met het ongeval zie ik mijn nachtmerries uitkomen”, zei ze. “Ik wou dat ik de tijd kon terugdraaien. Ik ben altijd voorzichtig op de weg.”

Haar advocaat vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënte was zeer voorzichtig. Ze keek eerst naar het fietspad en een andere bestuurster gaf aan dat het veilig was om de weg op te rijden. Ze heeft nog eens goed gekeken, maar vanuit haar kleine wagen kon ze de motorrijder niet zien aankomen. Wat kon ze meer doen? Ze was compleet verrast.” Haar advocaat benadrukte dat het slachtoffer cannabis en alcohol in het bloed had. “De grote vraag is hier of ze het slachtoffer kon zien of niet. En daarover bestaat twijfel, dus verdient mijn cliënte de vrijspraak.”

Voorrangsfout

Volgens de advocaten van de nabestaanden van het slachtoffer ligt de fout niet bij Haelewyn. “Hier is duidelijk een fout gemaakt tegen de voorrangsregels”, zegt de advocaat van Marie-Therese Baeyens uit Ninove, die op dat moment een relatie had met het slachtoffer. “De beklaagde reed vanop een privéterrein de weg op, dus moest ze voorrang verlenen. Het slachtoffer was een voorzienbare hindernis. Ook al reed hij 7,65 kilometer te snel en was hij licht geïntoxiceerd: dat staat volgens experts niet in causaal verband met het ongeval. Daardoor werd hij geen onvoorzienbare hindernis, dus ligt de verantwoordelijkheid bij de beklaagde.”

De nabestaande vraagt een vergoeding voor de motorfiets, die ze nog maar net aan Haelewyn had gegeven. Daarnaast vraagt ze ook een vergoeding voor de begrafeniskosten en de morele kosten omdat ze de levenspartner was van Haelewyn. Op 13 oktober doet de politierechter een uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen