Direct naar artikelinhoud
Orkanen

Maria is nu orkaan van categorie 3 en stevent af op Caraïbische eilanden

Een satellietbeeld van de orkaan Maria, nu nog een orkaan van categorie 2.Beeld AFP

De orkaan Maria, die in de loop van de namiddag aankomt in de Caraïben, is krachtiger geworden en is nu een orkaan van categorie 3, op een schaal van 5. Dat maakte het Amerikaanse orkacancentrum NHC maandag bekend. Guadeloupe en Martinique bereiden zich voor op de komst van de orkaan.

De orkaan Maria  is krachtiger geworden en is nu een orkaan van categorie 3, op een schaal van 5. Dat maakte het Amerikaanse orkaancentrum NHC bekend.

Het natuurgeweld bevond zich om 17 uur Belgische tijd op 95 kilometer ten oosten van het Franse eiland Martinique. Daar is het hoogste alarmniveau afgekondigd.

Maria verplaatst zich nu met 17 kilometer per uur in westnoordwestelijke richting. De storm zou een zelfde koers volgen als de orkaan Irma die lelijk huis heeft gehouden op de eilanden Sint-Maarten en St. Barthélemy. Zij zouden Météo France Maria op 100 tot 150 kilometer van hun zuidelijke kust zien passeren.

Twitter bericht wordt geladen...

Golven tot 9 meter

De bewoners van Guadeloupe moeten vanaf 12 uur (18 uur Belgische tijd) thuis blijven of hun heil zoeken in een veilig onderkomen. Vanaf de middag blijven ook alle openbare instellingen en bedrijven gesloten. Alle luchtverkeer wordt in de loop van de namiddag opgeschort. 

Op Martinique laat de plaatselijke prefectuur het bedrijfsleven stilleggen en alle openbaar vervoer stopzetten. De bevolking moet binnen blijven. Voor de beide eilanden worden hevige neerslag en zware windstoten verwacht, die tot 200 kilometer per uur kunnen bereiken. De ruwe zee kan golven van 9 meter veroorzaken.

Daarnaast is het orkaanalarm van kracht in Saint Kitts en Nevis, Montserrat, de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden, Antigua, Barbuda en Saint Lucie in de Franse Antillen en Sint Eustatius en Saba in de Nederlandse Antillen.

Twitter bericht wordt geladen...

Anderhalve week geleden werden de Franse Caraïbische eilanden Sint-Maarten en Saint-Barthélemy door orkaan Irma geteisterd. Het eiland Sint-Maarten bestaat uit een Frans en een Nederlands deel. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn aan de Franse kant elf mensen omgekomen, de Nederlandse autoriteiten telden minstens vier dodelijke slachtoffers.