Direct naar artikelinhoud
Emmy Awards

Sean Spicer: "Spijt van opmerking over opkomst bij inauguratie"

Sean Spicer tijdens de Emmy's.Beeld AFP

Gewezen Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer heeft spijt van zijn persbriefing op de dag van de inauguratie van Donald Trump. Dat heeft hij vandaag gezegd in een interview, na zijn verrassende gastoptreden tijdens de Emmy Awards. Spicer benadrukte toen dat de opkomst voor Trumps beëdiging groter was dan bij Obama, wat niet bleek te kloppen.

Spicer, die deze zomer ontslag nam nadat president Trump Anthony Scaramucci benoemde tot communicatiedirecteur, greep de Emmy Awards aan om de spot te drijven met zijn eigen uitspraken. "Deze Emmy Awards hebben de meeste toeschouwers ooit. Punt uit", zei hij resoluut. Dezelfde woorden sprak hij eerder dit jaar over Trumps inauguratie, hoewel foto's het tegendeel uitwezen.

Zijn optreden tijdens de Emmy's leidde tot gemengde reacties. Velen uitten hun verontwaardiging voor de plotse liefde van Hollywood voor een man die ooit gezien werd als de niet zo eerlijke spreekbuis van een president die bijna de hele stad veracht.

Imago oppoetsen

Volgens The New York Times was Spicers verschijning tijdens de show weloverwogen, en maakt ze deel uit van zijn pogingen om zijn imago op te poetsen. Sinds Spicer vorige maand het Witte Huis verliet, was hij meermaals te gast in tv-shows. Vorige week verscheen hij in het ABC-programma Jimmy Kimmel Live. De persconferentie waarop Spicer een loopje nam met de waarheid over de opkomst bij de inauguraties kwam in dat interview ter sprake.

Een dag later zat Stephen Colbert, gisteren presentator van de Emmy Awards, in de studio van Jimmy Kimmel Live. "Hij heeft zich niet verontschuldigd", zei die. "Hij wil vergeven worden, maar hij heeft geen spijt van de dingen die hij gedaan heeft. Je moet ergens spijt van hebben voor het je vergeven kan worden."

Toch was het Colbert zelf die op het idee was gekomen om Spicer te laten aantreden tijdens de Emmy's, zo zei die laatste na afloop van de show. Spicer zegt wel degelijk spijt te hebben van de inmiddels beruchte persbriefing. "Natuurlijk heb ik dat."

Op de vraag of hij zich zorgen maakt dat Donald Trump aanstoot zou nemen aan zijn optreden, antwoordde hij: "Ik hoop in ieder geval van niet. Dit was een poging om de draak te steken met mezelf en het incident wat te verlichten."