© Shutterstock

Over gewicht praten doet meer kwaad dan goed

Of je nu zegt hoeveel je exact weegt of niet uitgepraat raakt over een gezonde levensstijl: over gewicht praten is geen goed idee. Dat suggereert een nieuw rapport, gepubliceerd door de American Academy of Pediatrics.

vwh

Hoewel het rapport zich toespitst op gesprekken over gewicht tussen ouders en kinderen, is het voor iedereen raadzaam om het onderwerp te mijden. “Over gewicht praten kan je dieet saboteren. Het maakt niet uit of je gewichtsverlies aanmoedigt of het cijfer op de weegschaal verklapt: elke discussie over gewicht kan schadelijke gevolgen hebben”, staat er.

Er bestaat wel een manier om een gesprek over het - euh - gewichtige onderwerp om te buigen naar iets positiefs. Je kan de focus van de conversatie op gezonde eetgewoonten leggen, al bestaat dan het risico dat mensen met overgewicht dan net minder geneigd zijn om gezond te gaan leven. Het beste, volgens de experten, is om simpelweg niet deel te nemen aan gesprekken die over je gewicht gaan.

Eerder onderzoek van het Amerikaanse Cornell Food and Brand Lab heeft aangetoond waarom ouders het met hun dochters beter niet over hun gewicht hebben. Eén negatieve opmerking haar eetgewoontes kan immers voldoende zijn om een eetstoornis in de hand te werken. “Als je je zorgen maakt over het gewicht van je kind, voorkom dan kritiek. Bied liever subtiel gezonde keuzes aan en maak deze aantrekkelijk. Uiteindelijk zijn het de keuzes die je kind zelf maakt die zullen resulteren in gezonde gewoontes”, zei hoofdonderzoeker Brian Wansink toen in het vakblad Eating & Weight.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer