Direct naar artikelinhoud

Suggereert Amazon ingrediënten voor maken van bommen?

Suggereert Amazon ingrediënten voor maken van bommen?
Beeld reuters

Internethandel Amazon deelt vandaag mee dat het zijn website onder de loep zal nemen. Dat gebeurt naar aanleiding van een onderzoek dat aantoonde dat de tips 'Vaak samen gekocht met' en 'Klanten die dit kochten, kochten ook' gebruikers kunnen helpen bij de aankoop van ingrediënten om zelf een bom te maken.

De Britse nieuwszender Channel 4 News ontdekte maandag dat het algoritme van Amazon artikelen voorstelt die samen gekocht kunnen worden om explosieven in elkaar te knutselen. Vrijdag raakten nog 29 mensen gewond na de ontploffing van een zelfgemaakte bom in de Londense metro.

De ingrediënten, die allemaal legaal verkrijgbaar zijn, stonden opgelijst in het overzicht 'Vaak samen gekocht met' in de afdeling chemicaliën, zo deelt de zender mee. Andere materialen die kunnen gebruikt worden voor het maken van bommen, zoals kogellagers, ontstekingsmechanismen en ontstekers op afstandbediening, zijn eveneens verkrijgbaar via de website en sommige van hen werden gesuggereerd op de pagina van de chemicaliën in de sectie 'Klanten die dit kochten, kochten ook', aldus Channel 4.

Ongerustheid

Het feit dat de ingrediënten voor explosieven samen gesuggereerd worden, doet vermoeden dat veel Amazonshoppers die artikelen inderdaad samen gekocht hebben.

Volgens Owen Miller, een voormalige software-ingenieur van Amazon kan het inderdaad om een "significant aantal" gaan, zo vertelt hij aan BBC. Amazon zelf heeft voorlopig nog niet op die vraag gereageerd.

"Als een paar mensen plaknotities en blauwe schoenen kopen, dan zou dat niet verschijnen onder de aanbevelingen," legt Miller uit. "Het wordt gedefinieerd aan de hand van waarschijnlijkheid, dus het is moeilijk exact te bepalen, maar het zou significant moeten zijn."

Reactie Amazon

"Alle producten die verkocht worden op Amazon moeten voldoen aan onze verkoopsrichtlijnen en we verkopen alleen producten die in overeenstemming zijn met de Britse wet," reageert Amazon in een verklaring. "In het licht van de recente gebeurtenissen, onderzoeken we onze website om te garanderen dat al deze producten gepresenteerd worden op een gepaste manier."

Amazon laat ook weten dat het nauw blijft samenwerken met de autoriteiten indien er zich omstandigheden voordoen waarbij ze van dienst kunnen zijn voor lopende onderzoeken.