Direct naar artikelinhoud
Video

Gebuisd voor rijexamen? "Niet meer alleen rijden"

Gebuisd voor rijexamen? "Niet meer alleen rijden"
Beeld photo_news

Dat kandidaat-bestuurders die in België falen voor het rijexamen nadien nog steeds alleen de weg op mogen om te oefenen, ondermijnt de geloofwaardigheid van de test, omdat er geen belangrijke gevolgen gekoppeld zijn voor wie niet slaagt. Dat zegt de CIECA Expert Advisory Group (EAG) in een audit over de Belgische rijopleiding, die Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) kon inkijken en waarover Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag berichten.

Volgens Parys stellen de auditeurs zich vragen bij de kandidaat-chauffeurs die na twintig uur opleiding alleen de baan op mogen. "Wanneer zij falen op het rijexamen, blijft dat attest geldig", aldus het Vlaams parlementslid. De experts zijn van mening dat als een kandidaat-bestuurder faalt voor het examen, het evident is dat hij of zij niet veilig op de weg kan rijden.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts vindt deze situatie "onveilig". "Een oplossing is kandidaat-chauffeurs enkel voort te laten oefenen met een erkende begeleider, die een opfriscursus van drie uur heeft gevolgd. Of alleen rijden pas toelaten nadat de kandidaat de pijnpunten op het examen heeft weggewerkt in een erkende rijschool."

Weyts vraagt het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid nu om na te gaan of die oplossingen juridisch mogelijk zijn en om zelf voorstellen te doen.

Mobiliteitsorganisatie VAB vindt dat er eerst moet gekeken worden naar de reden waarom iemand is gebuisd. "Stress kan de leerling parten hebben gespeeld, of het attest werd afgeleverd door een niet serieuze rijschool", reageert woordvoerder Maarten ­Matienko. "Ook de kwaliteit van de rijscholen moet onder de loep worden genomen."