Direct naar artikelinhoud
imamopleiding

Sminate (N-VA): plannen Diyanet voor imamopleiding voor scholieren is "nefast"

Nadia Sminate (N-VA).Beeld BELGA

Nadia Sminate (N-VA), voorzitter van de commissie Deradicalisering in het Vlaams Parlement, vindt de plannen van Diyanet voor een imamopleiding voor scholieren nefast. Deze krant en Het Laatste Nieuws brachten vandaag het nieuws dat de Turkse religieuze koepel werkt aan een voorbereidende opleiding tot imam voor Vlaamse tieners.

Voor Sminate is er "absoluut nood aan een juiste opleiding en diplomering voor bedieners van de eredienst in Vlaanderen, als tegengewicht voor de buitenlandse invloeden". 

Als voorzitter van de commissie Deradicalisering pleit ze daar zelf al jaren voor. "Maar kinderen vanaf 12 jaar, dus van jongs af aan, in aparte scholen opleiden, neigt vooral naar segregatie en mist elk doel. Zeker omdat die scholen aangestuurd worden vanuit het buitenland, in dit geval door Erdogan", stelt Sminate. 

Dergelijke school zal hen volgens haar "zeker niet dichter brengen bij de Vlaamse leefwereld en zal hen ook niet meer besef bijbrengen van de westerse rechten en vrijheden, wat toch momenteel toch net de bedoeling moet zijn".

In Antwerpen volgen 120 tieners al een opleiding gefinancierd door de Marokkaanse diaspora, zo berichtte De Morgen eerder vandaag. Uit die vooropleiding moet ook de eerste Vlaamse imamopleiding volgen. "En overheden kijken domweg toe." (+)