© WAS

“Geef de kiezer meer inspraak in het beleid”

Antwerps Groen-fractieleider en Vlaams parlementslid Wouter Van Besien wil het mogelijk maken om een volksraadpleging te organiseren op verkiezings-dagen. “Dit zou de impact van de kiezer op de politieke besluitvorming sterk verhogen”, zegt hij.

Sacha Van Wiele

Van Besien gaat hierover in het Vlaams parlement een voorstel tot decreet indienen. “Volgens het huidige kiessysteem krijgen burgers ­elke zes jaar de kans om politici te verkiezen die hen de komende zes jaar vertegenwoordigen in de gemeenteraad”, zegt Van Besien. “Het is op dit moment verboden om in het jaar voor de verkiezingen een lokale volksraadpleging te organiseren. Dit komt niet langer tegemoet aan de vraag van steeds meer burgers om rechtstreeks betrokken te worden bij het beleid van hun stad. Er ­moeten veel meer instrumenten komen om burgers inhoudelijk bij het beleid te betrekken. Dit kan door bijvoorbeeld volksraadplegingen te laten samenvallen met de lokale verkiezingen.”

Van Besien ziet daarbij talrijke voordelen voor de kiezer. Hij kan zich volksraadplegingen inbeelden over het aantal autoloze zondagen in Antwerpen, controles in zone 30 of het openstellen van de scholen na de schooluren.

“Bewoners krijgen zo de kans om zelf de politieke agenda te bepalen”, zegt Van Besien. De wetgeving rond volksraadplegingen bestaat al. Er moet volgens de groene politicus alleen de mogelijkheid worden gecreëerd ze te ­laten samenvallen met verkiezingen. Voor het aanvragen van een ­lokale volksraadpleging zijn de handtekeningen nodig van 10% van de bevolking ouder dan 16 jaar.

“Dat is een eerste drempel, maar de tweede is om mensen daadwerkelijk naar de stembus te krijgen”, zegt Van Besien. “Door het mogelijk te maken van een volksraad­pleging te laten samenvallen met de lokale, Vlaamse en federale verkiezingen verlaagt die tweede drempel, want mensen moeten ­sowieso gaan stemmen.”

Hamburg doet het al

Het voorstel van Van Besien is op Europees vlak niet zo nieuw. Hij haalde zijn inspiratie in de Duitse havenstad Hamburg. “Daar werkt het erg goed”, zegt Van Besien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER