Nigella Lawson niet altijd fan van foodfoto's op Instagram: "Een stoofpotje is nu eenmaal een bruine brij"
Ze is dol op lekker eten, koken en foto's nemen van haar eigen creaties, maar dat maakt de bekende kok Nigella Lawson nog geen grote voorstander van foto's van eten op Instagram. "Het zou triest zijn dat we stoppen met bepaalde dingen klaar te maken omdat ze niet fotogeniek zijn," betoogt ze in een column op The Guardian.
Op restaurant eerst een foto nemen van je maaltijd voor je er je tanden in zet, niemand kijkt er nog van op. Integendeel zelfs: restaurants zien meer en meer het belang in van publiciteit via sociale media en passen zich daaraan aan. Zo is er dit Londens restaurant dat je een fotokit bezorgt voor perfecte kiekjes van het het menu, en berichtte restaurantrecensent Pete Wells van de New York Times deze week nog over restaurants die hun verlichting aanpassen om een zo mooi mogelijke foodfoto te kunnen nemen.
De mythe van de smoothie bowl
Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram?
Kok Nigella Lawson is zelf dol op eten, koken en foto's nemen van wat ze gecreëerd heeft. Maar dat maakt haar nog geen fan van het massaal delen van kiekjes van je maaltijd op sociale media, zo schrijft ze in een column in The Guardian. "Ik heb altijd al foto's genomen van alles wat ik eet. Maar ik heb lang weerstand geboden tegen Instagram. Drie jaar geleden heb ik toch een account aangemaakt en geleerd er het leuke van in te zien. Maar ik kan me er zo overweldigd voelen. Instafood is een vreemde plek: zo veel perfect gestyleerd eten, dat alleen maar daar staat omdat het er goed uit ziet. Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram? Bestaan ze eigenlijk wel in het echte leven? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die er eentje gegeten heeft."
Geen stoofpotjes meer
"Natuurlijk is Instagram een visueel medium, dus vereist het fotogeniek voedsel," zo gaat Nigella verder. "Maar het kan een kok wanhopig maken. Als ik een foto post van een stoofpotje, heb ik het gevoel dat ik mensen - die het bruine rommeltje er niet smakelijk vinden uitzien - eraan moet herinneren dat stoofpotjes 1) bruin zijn en 2) dat bruine voeding het beste smaakt. Het maakt me echt niet uit dat mensen stoofpotjes op sociale media posten, maar het zou me wel verontrusten als ze daarom stoppen met ze te maken. Dat zou echt triest zijn." Voeding hoeft niet fotogeniek te zijn, besluit de kok. De beste recepten zijn een samenraapsel van allerlei ingrediënten, die willekeurig bij elkaar worden gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
Koken met 'La Vache qui rit': een boterham in de vorm van een dinosaurus
Vanaf zaterdag 9 september krijg je 9 weken op rij een receptenboekje bij Het Laatste Nieuws. Boordevol heerlijke topgerechtjes met je lievelingsmerken als hoofdingrediënt. Vorige weken kookten we met speculoospasta en Coca-Cola, deze week is La Vache qui rit aan de beurt. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Snelle lunch? Deze pad thai maak je in nog geen 20 minuten
-
Nathalie Meskens brengt eigen kookboek uit en deelt eerste recept
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
Samen genieten van een heerlijk diner: that’s amore. En de beroemdste tortelduifjes uit de filmgeschiedenis, Lady en de Vagebond, wisten al dat liefde door de maag gaat. Smul samen van deze Italiaanse gehaktballetjes en laat de passie oplaaien. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”