Direct naar artikelinhoud
sport

Fifa: Britse voetballers mogen een klaproos dragen op herdenkingsdag

Engeland en Schotland droegen vorig jaar klaprozen in hun onderlinge wedstrijd.Beeld REUTERS

Na jarenlange discussie is wereldvoetbalbond Fifa eindelijk overstag: Britse voetballanden mogen rond 11 november een klaproos (poppy) dragen op hun sportkleding om eer te betonen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De discussie speelt al sinds 2011. Vorig jaar deelde de Fifa boetes uit omdat zowel Engeland, Schotland, Wales als Noord-Ierland zich niet hield aan het verbod om de klaproos te tonen.

"Alle 211 lidstaten van de Fifa moeten zich aan dezelfde regels houden. Waarom zouden we een uitzondering voor één land maken, en niet voor de rest van de wereld?", zei FIFA-secretaris-generaal Fatma Samoura vorig jaar.

De FIFA zag het dragen van de klaproos als een politieke uiting. Dat is tegen de regels. Net als haar voorganger David Cameron begreep de Britse premier Theresa May helemaal niets van de FIFA. Ze noemde het verbod "volstrekt belachelijk". May: "Onze voetballers willen met het dragen van de klaproos degenen gedenken die hun levens gaven voor onze veiligheid. Het lijkt me volledig juist om dit te mogen doen."

In Vlaanderen en de Noord-Franse regio Picardië werd tijdens de Eerste Wereldoorlog het hevigst gevochten. Door jarenlange patstellingen in de loopgraven en grote veldslagen veranderden de landschappen in een groot bloedbad met vervuilde grond, mede door de introductie van chemische wapens als chloor- en mosterdgas. Op de nagenoeg onvruchtbare grond was er een bloem die wel bleef: de klaproos, als een onverzettelijke oranje-rode bloem.

'Onze voetballers willen met het dragen van de klaproos degenen gedenken die hun levens gaven voor onze veiligheid. Het lijkt me volledig juist om dit te mogen doen'
De Britse premier Theresa May

Dat de poppy uitgroeide tot hét symbool van de Great War is voor een groot deel te danken aan het wereldberoemde gedicht In Flanders Fields (In Vlaanderens velden) van de Canadese militaire arts en dichter John McCrea, dat begint met de regels:

In Flanders fields the poppies blow

Between the crosses, row on row

McCrea schreef het gedicht in 1915, toen hij na de begrafenis van een vriend om zich heen de roodgloeiende velden vol klaprozen zag staan. Het verwoordt de angst die de soldaten voelden tijdens het verblijf in de loopgraven.

De Fifa is volgens Britse media bereid de klaproos toe te staan in de herdenkingsperiode tussen 6 en 14 november, mits de tegenpartij geen bezwaar maakt. Engeland oefent in die periode tegen Duitsland op Wembley. De Duitse bond zou al hebben laten weten de klaproos te aanvaarden.