Direct naar artikelinhoud

"Noord-Korea verplaatst gevechtsvliegtuigen naar oostkust"

Illustratiebeeld van Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen tijdens een militaire oefening op 18 september.Beeld afp

Noord-Korea heeft volgens mediaberichten gevechtsvliegtuigen naar de oostkust van het land verplaatst, nadat de Verenigde Staten afgelopen weekend bommenwerpers naar het internationale luchtruim voor de kust van Noord-Korea hadden gestuurd. Het manoeuvre maakt deel uit van de maatregelen die Pyongyang heeft getroffen om de kustverdediging te versterken, aldus de Zuid-Koreaanse televisiezenders en het nieuwsagentschap Yonhap. Zij baseren zich op de geheime dienst en parlementsleden in Seoel.

Washington had bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen boven de internationale wateren aan de oostkust van Noord-Korea laten vliegen, om "aan te tonen welke oplossing de VS hebben" voor de provocaties van Pyongyang, aldus het Pentagon zaterdag. Het ging om bommenwerpers van het type B-1B, die door F-15C Eagle-gevechtsvliegtuigen werden geëscorteerd vanop de legerbasis in Guam.

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst zou het Noord-Koreaanse leger de vlucht van de Amerikaanse bommenwerpers vermoedelijk niet volledig begrepen hebben. Het land nam immers geen onmiddellijke tegenmaatregelen.

In het escalerende conflict rond het Noord-Koreaanse kernprogramma nam afgelopen weekend de uitdagende retoriek tussen beide landen verder toe. Volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho had de Amerikaanse president Donald Trump aan Pyongyang de oorlog verklaard. Noord-Korea behoudt zich het recht voor de Amerikaanse toestellen neer te schieten, klonk het. De minister reageerde daarmee op eerdere uitspraken van Trump. Die had zaterdag op Twitter gezegd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en diens regering niet lang meer zullen bestaan. Het Witte Huis wees die uitspraak over een oorlogsverklaring als absurd van de hand.

"Internationale inspanningen"

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dinsdag dat niemand als overwinnaar uit een oorlog met Noord-Korea zou komen. "De wederzijdse provocaties kunnen niet anders dan het risico op een confrontatie verhogen", aldus de woordvoerder van het ministerie. Die pleitte opnieuw voor "internationale inspanningen" om een oplossing te vinden voor het Noord-Koreaanse nucleaire vraagstuk.

De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, verzekerde op zijn beurt dan weer dan de Verenigde Staten een diplomatieke oplossing voor de crisis willen. "Ons doel is dit diplomatiek op te lossen", zei hij tijdens een bezoek aan het Indiase New Delhi. Hij liet weliswaar verstaan dat Washington eveneens de capaciteit heeft om de "meest gevaarlijke bedreigingen" van Noord-Korea tegen te gaan.