Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

De kenmerken van een topwijn

De supermarkten houden weer volop hun wijnbeurzen, maar het is niet eenvoudig om je weg te vinden in het enorme aanbod. Wij bieden je graag wat houvast.

Château BordeauxBeeld Rossel

Wat een echt uitzonderlijke wijn is, blijft een kwestie van smaak en gevoel. Het is al net zo subjectief als eten. Wat jij heerlijk vindt, valt misschien helemaal niet in de smaak bij je buurman. Maar zijn er misschien toch kenmerken waaraan je een ‘grand vin’ of topwijn kunt herkennen? In de eerste plaats is het een drank waar je op zijn minst enthousiast van wordt en misschien zelfs wel lyrisch. Vervolgens hebben alle echte topwijnen een aantal kenmerken gemeen: ze zijn elegant, verfijnd, krachtig, subtiel en complex. Een flinke tijd na het proeven blijven de aroma’s nazinderen in je mond. 

We stellen tijdens onze wijnbeurs een veertigtal grand cru's voor. Bepaalde namen brengen je aan het dromen, zoals Troplong-Mondot, Gloria, Talbot,...
Francis Lerminiaux, wijninkoper bij Carrefour

Ze vertegenwoordigen het beste wat een terroir of streek te bieden heeft en worden vaak in relatief beperkte hoeveelheden geproduceerd. Ten slotte staat er op een topwijn geen prijs. Niet dat ze allemaal onbetaalbaar zijn, verre van, maar: de prijs doet er minder toe, omdat het voor jou nu eenmaal een persoonlijke favoriet is …

De grand cru’s uit de Bordeaux

Als je tijdens de wijnbeurs in je super- of hypermarkt op zoek gaat naar een topwijn, dan kan het bijna niet anders of je komt in Bordeaux terecht. Daar zijn veel goede redenen voor te bedenken, niet in de laatste plaats de traditie. Niemand betwist dat de grand cru’s uit Bordeaux tot de allergrootste wijnen behoren. “Wij stellen tijdens onze wijnbeurs een veertigtal grand cru’s uit Bordeaux voor”, zegt Francis Lerminiaux, wijninkoper bij Carrefour. “Sommige zijn maar beperkt beschikbaar - wij bieden ze aan in mooie houten kistjes van zes flessen. Bepaalde namen brengen je aan het dromen, zoals Troplong-Mondot, Gloria, Talbot, Prieuré-Lichine, ...” 

 Bourgogne, Elzas, enz.

Maar Bordeaux is natuurlijk niet de enige regio die fantastische wijnen voortbrengt. “De Rhône hoeft er beslist niet voor onder te doen”, vervolgt Carrefourinkoper Francis Lerminiaux. “Bij de rode wijnen denk ik aan een Cornas of een Côte Rôtie en bij de witte wijnen aan een schitterende Condrieu. In de Elzas zijn de laat geoogste of ‘vendange tardive’-wijnen een omweg waard. En we mogen zeker de Bourgognes niet links laten liggen, met mooie appellations zoals Nuits-Saint-Georges, Saint-Aubin en Chassagne-Montrachet.”

Ook buiten Frankrijk loont het beslist de moeite om op zoek te gaan naar uitzonderlijke wijnen. In Italië brengt de ongelooflijke Brunello di Montalcino bijna iedere wijnliefhebber in vervoering, in Spanje doet de Ribera del Duero hetzelfde en ook bij de Duitse rieslings zijn echte pareltjes te ontdekken. 

Ontdek hier meerdere Grand Cru's

Wist je dat?

Als je een fantastische fles wijn koopt, wil je daar natuurlijk ook in de beste omstandigheden van genieten. Wist je dat wijn heel gevoelig is voor eventuele aroma’s in het glas? Voor een ideale degustatie was je de wijnglazen dus beter niet in de vaatwasser. Ook afwasmiddel is uit den boze! Gewoon warm water met een scheutje azijn is ideaal.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel