© Jimmy Kets

Net geen 6 miljoen dagtoeristen voor de kust tijdens wisselvallige zomer

De toeristische sector aan de kust heeft er net als het weer een wisselvallige zomer op zitten met 5,9 miljoen dagtoeristen. Dat zijn 402.000 dagtoeristen minder in vergelijking met het topjaar 2016, of een daling met 6 procent. Musea en attracties kenden wel een kleine groei. Dat blijkt uit cijfers die provinciebedrijf Westtoer woensdag meegaf in Blankenberge.

De voorbije zomer vonden de dagtoeristen iets minder goed hun weg naar de kust. Dat is vooral te wijten aan het matige weer.

In juli trokken er 2,8 miljoen dagtoeristen naar zee, in augustus 3,1 miljoen, vooral rond de nationale feestdag op 21 juli en Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart op 15 augustus.

Ook de hotels deden het minder goed met een bezettingsgraad van 73 procent in juli en 79 procent in augustus, zo’n 5 procentpunt minder per maand dan vorig jaar. Tijdens de weekends zaten de hotels wel goed vol, tot boven de 90 procent, waarmee de sector amper moest onderdoen voor vorig jaar. Ook vakantiewoningen, campings en vakantiecentra noteerden een lichte daling.

Toch zit de kust nog op koers voor een goed jaar na een uitermate sterk voorjaar. Bovendien was 2016 het beste jaar van de voorbije tien jaar, waardoor deze nieuwe cijfers een iets te negatieve bijklank krijgen. “Eigenlijk was dit een gewone, typisch Belgische zomer”, vat Koen De Four van het Kenniscentrum Westtoer samen.

De musea en toeristische attracties profiteerden wel van het mindere weer en ontvingen zelfs iets meer bezoekers dan in 2016.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER