© Alamy

Broers riskeren celstraf voor toestoppen van XTC-pil die tot dood van Lierenaar leidde

Twee broers uit Lier riskeren celstraffen van een en twee jaar omdat ze volgens het openbaar ministerie verantwoordelijk waren voor de dood van een stadsgenoot. Ze gaven hem twee XTC-pillen waarop de man slecht reageerde. De twee vertikten het ook om een ambulance te bellen.

TDK

De twee waren in juli van vorig jaar op bezoek bij de andere Lierenaar. Iets wat ze vaker deden. Een van hen gaf een pilletje XTC aan de bewoner van de studio. “Toen hij maar weinig effect ondervond van de drugs gaven ze een tweede pil. De man kreeg het warm en moest zelfs afkoeling zoeken onder de douche. Ook al voelde hij zich niet lekker, de twee broers belden geen ziekenwagen. Zelfs de dag nadien, toen de man uitgeput op de zetel lag, werd geen hulp gebeld. Meer nog, ze sloten de studio af en lieten de Lierenaar achter”, zei de openbare aanklager.

‘s Avonds bleek het slachtoffer overleden te zijn. De twee worden nu vervolgd voor het geven van de XTC, waardoor de Lierenaar stierf, en voor schuldig verzuim.

De verdediging stelde onder meer dat de twee niet beseften dat hun vriend in nood verkeerde. “Eerst mochten ze van hun vriend niet bellen en de dag nadien dachten ze dat hij zijn roes lag uit te slapen”, klonk het.

Emotionele brief

De moeder van het slachtoffer las op het einde van de zitting een emotionele brief voor. “Als ze echte vrienden waren van mijn zoon, zoals ze beweren, waarom hebben ze hem dan drugs gegeven. Ze wisten dat hij clean wou zijn en aan zijn toekomst werkte. Ze hadden hem net moeten steunen om geen drugs te gebruiken”, zei ze onder andere.

Vonnis valt op 26 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER