Anderlecht, Genk, Gent en Standard kennen tegenstanders in Europa League

© Belga Image

Opponenten van de Belgische clubs in de poules van de Europa League.

Beschermd

RSC Anderlecht treft in groep C het Franse Saint-Etienne, het Duitse Mainz en Qabala uit Azerbeidzjan. Paars-wit was ondergebracht in pot 1 en ontliep door zijn beschermde status sowieso de grootste kleppers, waaronder Manchester United.

Saint-Etienne is de zesde uit de Franse competitie van vorig seizoen en schakelde in de voorrondes AEK Athene en Beitar Jerusalem uit, terwijl Mainz als zesde uit de Bundesliga rechtstreeks geplaatst was. Qabala – niet te verwarren met Qarabag, vorig jaar tegenstander van RSCA in de Europa League – moest dan weer vier clubs elimineren in de voorrondes om de poulefase te bereiken: Samtredia uit Georgië, MTK Boedapest, Lille en het Sloveense Maribor.

Zwaar

Racing Genk en Standard zaten in bokaal 2. De Limburgers kwamen terecht in groep F, samen met de Spaanse nummer vijf Athletic Bilbao, de Oostenrijkse nummer twee Rapid Wenen (Oos) en de Italiaanse nummer zes Sassuolo.

De Luikenaars kregen wellicht de op papier zwaarste loting, met in groep G ook Ajax Amsterdam, het Spaanse Celta de Vigo en het Griekse Panathinaikos. Ajax werd uit de Champions League gehouden door het Russische Rostov, Celta was als zesde in Spanje rechtstreeks geplaatst en Panathinaïkos is de Griekse vicekampioen.

Pot drie

De opponenten van AA Gent, dat in pot 3 zat, in groep H zijn Shakhtar Donetsk , Braga en Konyaspor. De Oekraïeners, tweede in hun land vorig seizoen, werden verrassend door Young Boys Bern uit de Champions League gehouden. Braga is de nummer vier uit Portugal, het minder bekende Konyaspor de nummer drie uit Turkije

5 Belgische clubs

De groepswedstrijden worden gespeeld tussen 15 september en 8 december, de top twee van elke groep stoot door naar de zestiende finales. De finale gaat op 24 mei 2017 door in het Zweedse Solna.

Met ook nog Club Brugge in de groepsfase van de Champions League zijn vijf Belgische clubs zeker van Europees voetbal tot Nieuwjaar. Dat gebeurt voor het eerst sinds het in het leven roepen van de groepsfases in de twee Europese bekertoernooien. (KVDA)

De twaalf groepen

Groep A: Man United, Fenerbahçe, Feyenoord, Zorya Luhansk

Groep B: Olympiakos, APOEL Nicosia, Young Boys Bern, Astana

Groep C: Anderlecht, Saint-Etienne, Mainz, Qabala

Groep D: Zenit Sint-Petersburg, AZ , Maccabi Tel-Aviv, Dundalk

Groep E: Viktoria Plzen, AS Roma, Austria Wenen, Astra Giurgiu

Groep F: Athletico Bilbao, Racing Genk, Rapid Wenen, Sassuolo

Groep G: Ajax, Standard, Celta de Vigo, Panathinaikos (Gri)

Groep H: Shakhtar Donetsk, Braga, AA Gent, Konyaspor

Groep I: FC Schalke 04, Salzburg, Krasnodar, Nice

Groep J: Fiorentina, PAOK Saloniki, Slovan Liberec, Qarabag

Groep K: Inter, Sparta Praag, Southampton, Hapoel Beer-Sheva

Groep L: Villareal, Steaua Boekarest, FC Zurich, Osmanlispor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content