Geen kerkverlichting tijdens Nacht van de Duisternis

De kerken van Geetbets zullen bij de Nacht van de Duisternis volledig in het donker worden geplaatst. Dat heeft burgemeester Jo Roggen meegedeeld.

Luc Weyens

De Nacht van de Duisternis wordt 14 oktober voor de 22ste editie keer georganiseerd. Het gaat om een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu. Verschillende gemeenten doven dan gedeeltelijk of op bepaalde plaatsen de openbare verlichting voor een avond en op die manier kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Infrax wil mee de Nacht van de duisternis ondersteunen.

Geetbets wil ook zijn steentje bijdragen. Burgemeester Jo Roggen: “Op verschillende plaatsen kunnen we het doen met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Te veel nachtelijke verlichting kan leiden tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijden eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling. Infrax stimuleert ons om een bijdrage te leveren. De netbeheerder is bereid om kostenloos op drie locaties de klemtoonverlichting te doven. Om de volledige straatverlichting tijdens bepaalde uren te doven moeten er heel wat aanpassingen door Infrax gebeuren. Het gaat hier dus om klemtoonverlichting en niet om de volledige straatverlichting. Met de algemene veiligheid in het achterhoofd hebben wij gekozen voor het doven van klemtoonverlichting, met name aan de drie kerken: die van Geetbets, Rummen en Grazen.

Aangeboden door onze partners