Direct naar artikelinhoud
Kasteelmoord

Gerecht ziet journalist met iPhone als 'inbreker met breekijzer': hij riskeert een jaar cel

Bart Aerts.Beeld rv vrt

Journalist Bart Aerts (41) wordt verder vervolgd als ‘mededader’ in een onderzoek naar perslekken rond de kasteelmoord. Met dit arrest holt de Gentse KI volgens professor mediarecht Dirk Voorhoof de wet op het journalistieke bronnengeheim verder uit.

Een week nadat Terzake eind vorig jaar een reportage van Bart Aerts uitzond over de zogenaamde kasteelmoord kreeg hij om 7 uur ’s ochtends vier gewapende agenten op bezoek. Hij werd acht uur lang vastgehouden, zag zich beroofd van zijn iPhone en werd in staat van beschuldiging gesteld voor 'misbruik inzagerecht'.

In een arrest van 21 september oordeelde de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) nu dat alles toen correct is verlopen. De journalist maakte met zijn iPhone opnamen van aan het onderzoeksgeheim gebonden geluidsopnamen en ging hierbij volgens het parket-generaal te werk “zoals een inbreker een breekijzer gebruikt voor een inbraak”. In een interview met Humo zegt Bart Aerts vandaag: “Ze hebben in onderbroeken gesnuffeld, mijn wasmand omgekieperd, bureaulades doorzocht, computers bekeken.”

Sinds 2005 is het journalistieke bronnengeheim in ons land bij wet beschermd. Het arrest holt die wet nu verder, vreest professor mediarecht Dirk Voorhoof: “Als deze zienswijze verder gevolgd wordt, blijft er van het bronnengeheim niet veel meer over.”

'Als deze zienswijze verder gevolgd wordt, blijft er van het bronnengeheim niet veel meer over'
Dirk Voorhoof, professor mediarecht

De geluidsfragmenten dateren van de eerste uren na de verdwijning van Stijn Saelens op 31 januari 2012. Tegen hem was eerder door zijn schoonvader André Gyselbrecht klacht ingediend na vermoedens van incest op zijn 6-jarige dochter. Het Brugse parket had met de klacht niets aangevangen. Toen Saelens opeens spoorloos was, deed het alsof het geen redenen had om te vermoeden dat Gyselbrecht het recht in eigen handen had genomen. Het gaf de zaak de status van 'onrustwekkende verdwijning'. De procedure voorziet dan dat elk telefoongesprek met de familie (mogelijk van ontvoerders) wordt opgenomen. Juist daardoor kwamen de voor het parket hoogst vervelende opnamen in het dossier terecht. In een van de tapes zegt iemand van de familie letterlijk: “Die incestklacht moet weg.”

Aerts kon de tapes beluisteren via Peter Gyselbrecht, de zoon van André. Hij zat zelf acht maanden onschuldig in voorhechtenis en maakt er geen geheim van dat hij de tapes openbaarde. Beiden riskeren nu acht dagen tot een jaar cel.

Het proces rond de moord zelf verzandde gisteren nogmaals in procedureel gekibbel. Op 6 november starten de pleidooien.

+++++++++++++++++++

Kasteelmoordverdachte Pierre Serry na 4,5 jaar vrij

Pierre Serry (67), een van de vier verdachten op het proces rond de kasteelmoord, komt mogelijk vandaag vrij. De man zit al 4,5 jaar in voorhechtenis. Gisteren besliste de Brugse correctionele rechtbank dat hij de gevangenis onder voorwaarden mag verlaten.

Serry was patiënt van de Ruiseleedse huisdokter André Gyselbrecht. Toen die eind 2011 met hem sprak over zijn vermoedens van seksueelmisbruik door zijn schoonzoon op diens dochtertje en zei dat hij "hem ging dooddoen", was het Serry die zou hebben geantwoord: "Ge moet gij dat niet zelf doen."

Serry regelde via Evert de Clercq een terminaal zieke Nederlandse huurdoder. Het lichaam van Stijn Saelens werd twee weken na de moord aangetroffen in een haastig gegraven put vlakbij de chalet van Serry in Maria-Aalter.

Serry kampt al een tijdje met ernstige gezondheidsproblemen. Hij onderging woensdag nog een operatie. Het Brugse parket kan vandaag nog in beroep gaan tegen de vrijlating.