Direct naar artikelinhoud
Interview

Vanhaezebrouck: "Alles in mijn pennenzak kleurde paars-wit"

Hein Vanhaezebrouck licht zijn plannen toe tijdens zijn voorstelling als T1 van Anderlecht.Beeld BELGA

De voorstelling van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht is boeiend van de eerste tot de laatste minuut. Hij spreekt over elk onderwerp, als het even kan zelfs in de derde persoon. "Mijn ambitie? Ervoor zorgen dat het stadion helemaal vol zit."

Het welles-nietesspelletje rond de komst van Hein Vanhaezebrouck (53) naar Anderlecht zit er eindelijk op. "Maar eigenlijk was ik van plan rust te nemen na mijn vertrek bij AA Gent", zegt Vanhaezebrouck. "Dat ik hier toch zit? Dat is de schuld van Anderlecht. Zij konden niet wachten. Anderlecht toonde enkele jaren geleden al interesse, maar toen is het niet gelukt. Misschien wilden ze daarom nu niet te lang wachten. Maar pas nadat ik Gent had gezegd dat ik zou stoppen, heeft Anderlecht de gesprekken aangeknoopt."

De invaller

Een ploeg overnemen is moeilijker dan beginnen aan het seizoen, zo sprak Vanhaezebrouck in het verleden al. "Als ik het gezegd heb, zal het wel kloppen", knipoogt hij. "Er is veel werk. Ik zal mijn eigen accenten leggen. Maar die veranderingen zullen stap per stap moeten komen.

"Weet je, trainer zijn is moeilijker dan politicus. In de politiek kun je vragen om honderd dagen om iets op te bouwen. (droog) In die tijdspanne kan het kot van een trainer allang in brand staan."

Het DNA

Vanhaezebrouck en Anderlecht: het is een match made in heaven. Branie, zelfvertrouwen, de roep om aanvallend voetbal. Het DNA is wel zeer gelijkend. "Het is een club waar ik al van jongs af van droomde. Alles wat in mijn pennenzak zat, was paars-wit gekleurd. Niet dat ik altijd keiharde fan ben geweest - als je ouder wordt, ben je minder fanatiek - maar ik heb wel altijd opgekeken naar deze club. Na AA Gent was er voor mij nog maar één club in België mogelijk: Anderlecht."

'Sommige coaches kiezen voor de reactie, zoals Weiler en Mourinho. Ik kies voor dominantie'
Hein Vanhaezebrouck

De tactiek

"3-5-2, 3-4-3, 4-3-3? Het maakt voor mij niets uit. Wat ik van mijn spelers verwacht, is dat ze flexibel genoeg zijn om zich aan te passen." Vanhaezebrouck laat uitschijnen dat hij niet per se meteen zijn gekende recept - de driemansverdediging - zal toepassen.

En wat met de spelers? Bij Gent waren Kums en Sels twee sleutelspelers van hem. In de winter wilde hij Trebel erbij, in de zomer Gerkens. Reünie in het Astridpark dus. "Iedereen is gelijk voor mij. Kums en Sels stonden de voorbije maanden niet in de ploeg, daar zullen ook wel redenen voor zijn. Ik zal de zaken op training bekijken. Maar dubbele bezetting op elke positie is pure luxe. Ik heb voldoende clubs getraind waar géén spelers beschikbaar waren voor bepaalde posities. Dan verkies ik dit."

De visie

Waar staat Anderlecht voor? Fans van paars-wit zullen het antwoord graag horen: "Clubs die naar Anderlecht komen, moeten weer schrik hebben. Het is normaal dat AA Gent gelooft dat het hier iets kan rapen. Maar ook toen ik trainer was van KV Kortrijk had ik dat gevoel."

En, nog meer muziek in de paars-witte oren: "In België moet Anderlecht altijd dominant voetbal spelen. Ik heb veel respect voor Weiler, die met zijn manier van voetballen kampioen geworden is. Sommige coaches kiezen voor de reactie, zoals ook José Mourinho. Hein Vanhaezebrouck is van een andere strekking. Ik kies voor dominantie. Topploegen als Dortmund, Bayern München, Barcelona, Manchester City doen dat ook."

De druk

Weiler, Hasi, Van den Brom, Jacobs: allemaal werden ze getekend door hun tijd als T1 van RSCA. "Het zou jammer zijn als ik zou veranderen. Dat kan ook de bedoeling niet zijn van Anderlecht. Zij kiezen een trainer die past in hun filosofie. Ik blijf trouw aan mezelf."

Lees ook

Geselecteerd door de redactie