Dan Brown gedecodeerd in tien cijfers

© AP

‘Oorspong’, de nieuwste thriller van Dan Brown (53), ligt in de winkels. Brown is de succesauteur van ‘De Da Vinci Code’. Deze keer tracht professor Robert Langdon het ontstaan van de wereld te verklaren. Dat gebeurt als vanouds via onder andere ingewikkelde cijfercodes. Voor het gemak lichten wij hier het fenomeen Dan Brown toe in tien cijfers.

pom

1/ Geweigerd

Dan Browns eerste boek “Het Juvenalis Dilemma” werd door zeven uitgeverijen geweigerd. Ze vonden het script allemaal te complex en ongeloofwaardig. Uiteindelijk werden er 3 miljoen exemplaren van verkocht. Dan Browns best verkocht boek is nog altijd “De Da Vinci Code”; met 80 miljoen stuks het elfde best verkochte boek ooit.

2/ Meteen op twee

© AP

Een uur na de start van de verkoop in de VS stond het boek al op de tweede plaats in de verkoopslijst van Amerika’s grootste on line-boekhandel Amazon.

3/ Verfilmd

Voorlopig zijn al drie boeken van Dan Brown verfilmd: “De Da Vinci Code”, “Het Bernini Mysterie” en “Inferno”. In elk van de drie speelde Tom Hanks de hoofdrol .De films voeden mee het spaarboekje van Dan Brown. Volgens de site therichest.com heeft Dan Brown 150 miljoen op de bankrekening. Zijn beste jaar was 2012 waarin hij 45 miljoen verdiende. Vooral doordat hij zich dan de royalty’s voor de verfilmingen liet uitbetalen.

4/ Vier uur en vier jaar

Dan Brown schreef vier jaar aan “Oorsprong”, zijn nieuwste boek. “In die periode ben ik elke morgen om vier uur beginnen werken. Ik geloof in een ijzeren discipline”, zei de auteur deze week in de New York Times. “Ik eet ook altijd hetzelfde ontbijt: een smoothie met zeven stukken fruit. Ik maak die smoothie zelf. Ook dat is een deel van mijn ochtendroutine.”

5/ Robert Langdon-boeken

Dan Brown schreef al vijf boeken met Robert Langdon in de hoofdrol. Ze verschenen in deze volgorde: “Het Bernini Mysterie” (2000), “De Da Vinci Code” (2003), “Het verloren symbool” (2009), “Inferno” (2013) en “Oorsprong” (2017). Alles samen schreef Dan Brown zeven boeken. In totaal verkocht hij 200 miljoen boeken. Dat is flink, maar nog maar een tiende van wat Agatha Christie en William Shakespeare hebben verkocht, zij zitten aan minstens 2 miljard boeken. Bij de meer hedendaagse auteurs staat J.K. Rowling (die van de Harry Potter-boeken) bovenaan met een verkoop van 450 miljoen boeken.

LEES OOK: “Er zit sleet op de Dan Brown Code”

6/ Strenge lezers

Dan Brown verklapte onlangs van wie hij het meest bang is: de raad van zes. Dat zijn zes vertrouwelingen die als eerste zijn nieuw manuscript mogen lezen. “Pas wanneer ze alle zes hun goedkeuring gaven, gaat het boek naar de uitgever. Heel vaak moet ik op vraag van de Zes heelder passages herschrijven.”

De trailer voor het nieuwste boek ‘Origin’. Lees verder onder de video.

7/ Liedjes

© COLUMBIA PICTURES 2005 Columbia Pictures Industries, Inc. / Ronald Grant Archive / Mary Evans

Dit is amper bekend. Voor Dan Brown schrijver werd, probeerde hij het als zanger. In 1988 bracht hij een cassette uit met daarop 7 kinderliedjes. Daar zaten lichtzinnige titels bij zoals “Happy Frogs” en “Suzuki Elephants”.

8/ Achtste klas

Dan Brown zat in de “achtste klas” - bij ons tweede jaar middelbaar - toen hij les kreeg over de big bang-theorie. “Voordien had ik uit de Bijbel geleerd dat God alles geschapen had. Plots was daar een heel andere verklaring, de wetenschappelijke. Die leek me geloofwaardiger.”

9/ Parijs is blij

Het jaar waarin “De Da Vinci Code” verscheen, dat grotendeels speelt in Parijs, kreeg de lichtstad negen procent meer toeristen. Ook Vaticaanstad (“Het Bernini Mysterie”) en Istanboel (‘’Inferno”) surften mee op de Dan Brown-hype.

10/ Tiende Syndey Sheldon

Dat Dan Brown thrillers is beginnen schrijven komt door een andere auteur: Sindey Sheldon. Op vakantie las Dan Brown “The Doomsday Conspiracy”, de tiende thriller van Sidney Sheldon. “Ik kon het boek niet neerleggen, zo spannend was het. Toen ik de laatste pagina had opgeslagen, dacht ik: dit ga ik ook doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen