Minister Peeters sleept Ryanair voor de rechter

© blg

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) trekt naar de rechter tegen Ryanair, zo is aan onze redactie bevestigd. Peeters wil een dwangsom laten opleggen als de lagekostenmaatschappij vluchten blijft annuleren.

rrln

Onder meer door de problemen met de vakantieroosters zag Ryanair zich genoodzaakt duizenden vluchten te schrappen. De annulaties treffen honderdduizenden passagiers. Peeters gaf vorige maand opdracht om de budgetmaatschappij door te lichten. “Dit gaat een brug te ver”, zei hij toen.

Volgens Peeters heeft Ryanair zich schuldig gemaakt aan een gebrek aan professionele toewijding. De maatschappij heeft naar Nederlands- en Franstalige klanten gecommuniceerd in het Engels en onvoldoende info verstrekt over de rechten van passagiers bij annulaties.

Dwangsom

De minister is daarom naar de rechtbank van koophandel gestapt voor een zogeheten vordering tot staking, zegt zijn woordvoerder. Dat wil zeggen dat dwangsommen kunnen worden geëist wanneer een bedrijf dezelfde praktijken blijft hanteren: in dit geval het schrappen van vluchten door Ryanair.

Als de rechter de eis van Peeters bekrachtigd en Ryanair blijft vluchten annuleren dan kan er iedere keer een dwangsom worden geëist. Hoeveel zo’n dwangsom zal zijn, moet de rechter bepalen.

“Geen respect voor consument”

“Ryanair toont geen respect voor de rechten van de consument”, schreef de CD&V’er op Twitter. “Enough is enough, ik dien stakinsvordering in bij rechtbank.”

Peeters hoopt verder dat Ryanair zich ook tegenover de klanten die de afgelopen weken werden benadeeld in regel zal stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen