© rr

Man (20) krijgt jaar cel voor slagen aan politieagent

De Antwerpse strafrechter heeft Soulaimane Y. (20) uit Borgerhout veroordeeld tot 1 jaar effectieve celstraf, wegens slagen aan een politieman tijdens ongeregeldheden op het Jan De Laetplein in Borgerhout.

vdaa

De feiten speelden zich op 25 juni af in de omgeving van de Jan De Laetstraat in Borgerhout. Twee inspecteurs van het fietsteam wilden een minderjarige controleren, die zonder helm rondreed op een bromfiets die later gestolen bleek te zijn. De jongeman zette het op een lopen. Toen de agenten hem bij de kraag grepen, werden ze belaagd door jongeren uit de buurt, die de arrestatie probeerden te verhinderen.

Op camerabeelden was te zien hoe Soulaimane Y. achter een politieman ging staan en hem een duw in de rug gaf. Een andere politiepatrouille kon hem arresteren. Hij bleek al eerder met het gerecht in aanraking te zijn gekomen. Op zijn strafblad prijken twee veroordelingen, de meest recente dateert van 29 april 2016. Hij kreeg toen veertig maanden cel voor afpersing en diefstal met geweld.

Soulaimane Y. ontkende de feiten. Hij vertelde de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak dat hij de jongeman om hulp had horen roepen, omdat de agenten zijn hand gingen breken. Hij had de politieman “misschien” aangeraakt, toen hij hem daarop aansprak.

De rechtbank vond de feiten bewezen, gelet op de camerabeelden waarop de duw duidelijk te zien was. “Beklaagde probeerde een arrestatie te verhinderen. De feiten zijn ernstig en getuigen van een totaal gebrek aan respect voor de politie die alleen maar haar werk probeert te doen. Hij ondermijnde daarmee ook haar gezag”, zei de rechter.

Soulaimane Y. kreeg een jaar effectieve celstraf en 800 euro boete opgelegd. Het openbaar ministerie vorderde daarop zijn onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging daar niet op in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER