Tot twee keer toe was deze beek bezaaid met dode vissen, nu is de oorzaak én de dader gevonden

© cte

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Poekebeek in Nevele werd in één week tijd twee keer getroffen door vissterfte. De politie kon zondag de vervuiler identificeren. De dader wacht een gepeperde rekening.

Chris Thienpondt

“Wat doen sommigen onze mooie natuur toch aan?” Burgemeester Johan Cornelis (CD&V) reageerde zondagmorgen nog emotioneel, na nieuwe vissterfte op de Poekebeek, van Nevele tot Poesele, twee kilometer stroomopwaarts.

“Begin oktober stelden we voor het eerst een probleem vast van naar zuurstof happende vissen in de Poekebeek”, zegt Cornelis. “Bij metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bleek dat de zuurstofwaarden veel te laag waren.” Analyses van de VMM wezen toen al op een mogelijke vervuiling door silosappen, een restproduct van het reinigen van voedersilo's.

Drinkwaterwinning

De situatie leek onder de controle tot het probleem van dode en naar zuurstof happende vissen zaterdagavond opnieuw opdook. Zondagmorgen werd de brandweer opgevorderd om de dode vissen te ruimen en om, samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, met een beluchtingstoestel zuurstof in het water te pompen.

Intussen speurde de politie verder naar de mogelijke vervuiler van de beek, die ook belangrijk is voor de drinkwaterwinning in de regio: de Poekebeek levert immers water aan het drinkwaterspaarbekken van Kluizen. In de loop van de dag konden de rechercheurs de dader identificeren. De analyses die eerder op de week werden genomen, gaven daarbij de juiste richting aan. De politie stelde een proces-verbaal op. De vervuiler mag zich aan gepeperde rekening verwachten.

Burgemeester Johan Cornelis, die zaterdagnacht twee keer ter plaatse ging om te kijken of er nog geen beterschap was, reageerde zondagavond opgelucht. “Er zijn zoveel inspanningen geleverd om de Poekebeek er terug bovenop te krijgen. Dan zat er opnieuw veel vis in de Poekebeek, en worden al die inspanningen in een ruk weer tenietgedaan. Nu overheerst een ‘oef-gevoel’. De bron is gevonden en weggenomen. De Poekebeek zal zichzelf opnieuw herstellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen