Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

'Insyriated': wanneer je huis de hel wordt

Een Syrische familie doorstaat de gruwel van de oorlog binnen hun eigen vier muren.Beeld rv

De oorlog in Syrië komt ongemakkelijk dichtbij in Insyriated, een claustrofobisch drama dat je het geweld aan den lijve doet ondervinden. Een verpletterende ervaring van de hand van Brusselaar Philippe Van Leeuw.

Bij Syrische vluchtelingen denken we al snel aan bootjes op de Middellandse Zee en tenten in het Maximiliaanpark. Maar de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw spoelt terug naar het beginpunt van hun reis: de verwoestende oorlog in hun thuisland, waarvan we ons hier in onze veilige cocon nauwelijks de impact kunnen voorstellen.

Terreur

Insyriated speelt zich af in Damascus, waar het leven onmogelijk gemaakt wordt door bombardementen en sluipschutters. Elk stap op straat is een levensgroot risico, thuisblijven de enige optie. Al kan er dan nog op elk moment een gewapende bende binnenvallen om ook binnenshuis terreur te zaaien. Van Leeuw toont ons wat er gebeurt wanneer je huis de hel wordt – noem het een realistische en niet-pretentieuze versie van Aronofsky’s Mother!

Van Leeuw heeft bovendien veel minder trucjes nodig dan Aronofsky om onze strot dicht te knijpen. Zijn arsenaal bestaat uit vier muren, een bende uitstekende acteurs (met de Israëlische Hiam Abbass en de Libanese Diamand Bou Abboud als uitschieters) en een ingenieus geluidsdesign, dat de oorlog via onze trommelvliezen naar binnen loodst. Net als de personages zien we zo goed als niets van het geweld buiten, maar bij elke doffe dreun krimpen we wel ineen.

Net als de personages zien we zo goed als niets van het geweld buiten, maar bij elke doffe dreun krimpen we wel ineen

Hartverscheurende suspense

Maar de film drijft vooral op hartverscheurende suspense: wanneer een personage vlak voor de deur van het appartementsgebouw wordt neergeschoten, probeert vrouw des huizes Oum Yazan (Abbass) dat uit alle macht stil te houden, uit angst dat er nog meer doden zullen vallen. Dat doodsbericht hangt als een zwaard van Damocles boven de film – je wéét dat het op een bepaald moment zal uitkomen.

Van Leeuw voegt daar nog een handvol morele dilemma’s aan toe – het soort keuzes op leven en dood dat alleen in oorlogstijd mogelijk is – en laat de personages worstelen met de gevolgen daarvan. Alsof Asghar Farhadi (A Separation) een oorlogsfilm gemaakt had.

‘Insyriated’ opent op 10/10 Film Fest Gent en speelt vanaf 11/10 in de bioscoop.

Genre: Oorlogsdrama
Van: Philippe Van Leeuw
Met: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas
Duur: 85 min.