© Instagram

Nederlandse blogster is het beu: "Dikzak zeggen is niet ok, maar 'ga eens eten' ook niet"

De Nederlandse blogster Suzanne Brummel heeft er schoon genoeg van om steeds vaker kwetsende opmerkingen over haar uiterlijk te moeten aanhoren. Zij krijgt die verwensingen niet toegeslingerd omdat ze een maatje meer heeft, maar net omdat ze er mager en gespierd uitziet. "Dat het niet oké is om iemand uit te schelden voor dikzak lijkt welbekend, maar het plaatsen van kwetsende reacties zoals ‘plattie’ en ‘ga eens eten’ lijkt heel normaal", schrijft ze op haar blog.

flb

Bodyshaming treft niet alleen plus-sizevrouwen, maar duidelijk ook diegene die net heel mager zijn. Dat mocht Suzanne Brummel al meermaals aan den lijve ondervinden. Op haar blog heeft ze openhartig haar verhaal gedaan en daarmee wil ze een kant van het verhaal belichten die minder vaak aan bod komt.

"Op sociale media lijkt body shaming tegenwoordig de norm. Het klakkeloos bekritiseren van andermans lichaam gebeurt constant", vertelt ze. "Wanneer er wordt gesproken over bodyshaming gaat het eigenlijk al heel lang over fatshaming. Al best een tijdje nemen mensen het steeds vaker op voor wat vollere mensen. En dat is top! Want je weet niet waarom iemand wat voller is. Echter ben ik enorm verbaasd over de hoeveelheid negatieve reacties over slankere (gespierde) vrouwen. Daarover mag je tegenwoordig blijkbaar alles schrijven zonder dat iemand het voor je opneemt of dat je raar wordt aangekeken."

Hard werken

Brummel deelt zelf regelmatig foto's van haar work-outs en is daarop steevast te zien met een strak, gespierd lichaam. Net omdat ze heel wat werk stopt in haar workouts, pikt ze die negatieve opmerkingen niet langer. "Dat het niet oké is om iemand uit te schelden voor dikzak lijkt welbekend, maar het plaatsen van kwetsende reacties zoals ‘plattie’, ‘ ga eens eten’ en ‘onvrouwelijk’ onder foto’s van bekende atleten en fitbloggers lijkt heel normaal. Deze mensen werken vaak heel hard voor hun lichaam en zijn dagelijks heel bewust bezig met sporten en voeding. Juist voor deze personen kan zo’n opmerking ontzettend kwetsend zijn."

Eet je pizza?

De meest terugkerende opmerkingen of vragen gaan over haar platte borsten, of ze wel eens pizza eet of over of haar lichaam er nu al dan niet gezond uitziet. Toch wil ze afsluiten met een positieve noot. "Al veel te lang werd er op een negatieve manier gekeken naar diversiteit. Maar het is prachtig dat er zoveel verschillende lichaamstypes en -vormen bestaan! Mooi zijn staat niet gelijk aan een bepaalde dunheid, gespierdheid of lengte. Er komt veel meer bij kijken en het begint van binnen!"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer