© Photo News

Nico Rosberg wint tumultueuze GP van België, Verstappen teleurstellend

Nico Rosberg heeft de GP van België gewonnen voor Ricciardo en Hamilton. Max Verstappen begon dan wel op de eerste rij, maar viel helemaal terug en finishte uiteindelijk als elfde. De race op het circuit van Spa-Francorchamps werd ontsierd door een bijzonder tumultueuze start en een horrorcrash van de Deen Kevin Magnussen.

F1journaal.be

Het was een incidentrijke start van de GP van België. Nico Rosberg kwam goed weg van zijn eerste plaats, maar Max Verstappen kende geen goede start. In een poging om opnieuw zijn tweede plaats terug te krijgen, probeerde hij beide Ferrari’s langs de binnenkant van La Source voorbij te gaan. Ook Sebastian Vettel zag de mogelijkheid om naar plaats twee te gaan en nam La Source minder breed dan nodig, waardoor hij met zijn teamgenoot Kimi Räikkönen in contact kwam en spinde. Ook Verstappen deelde in de brokken.

Na de eerste ronde moesten heel wat rijders de pits in waaronder Verstappen, Räikkönen en Vettel. Tijdens de pitstop van Räikkönen was er een brand aan de wagen, waardoor de Fin nog meer tijd verloor. In ronde twee zagen we ook een klapband voor Carlos Sainz, waardoor hij spinde in Les Combes. De Spanjaard ging nog verder, maar moest de strijd staken in Bruxelles. En het is nog niet gedaan met de incidenten. Pascal Wehrlein rijdt in Les Combes ook Jenson Button aan en zo zit hun race er ook op.

In ronde zes zagen we nog een verschrikkelijk incident. Kevin Magnussen verloor de controle over zijn Renault in Raidillon en eindigde in de bandenstapel bovenaan Eau Rouge. Al snel werd duidelijk dat Magnussen ongedeerd was, ook al had hij moeite met het wandelen naar de medische wagen. Dat de hoofdbescherming van Magnussen uit de wagen vliegt, toont aan dat het een erg hevige klap is. De safety car kwam de baan op, maar de herstellingen aan de baan waren te groot waardoor de wedstrijd werd stop gezet: rode vlag.

Agressieve Max

Door de vele incidenten werden de posities door elkaar gehaald. Nico Rosberg reed nog aan de leiding, gevolgd door Ricciardo en Hülkenberg. Alonso en Hamilton, die helemaal achteraan startten, reden op plaats vier en vijf respectievelijk. Vettel reed op plaats elf, Verstappen op veertien en Räikkönen op zeventien. Na de herstart kwamen er geen veranderingen in de top tien. Daarachter schoof Räikkönen snel op en ging in duel met Verstappen. In een eerste poging was Räikkönen voorbij Verstappen voor het ingaan van Les Combes, maar de Nederlander kwam agressief terug en duwde Räikkönen van het circuit. Räikkönen wist toch voorbij Verstappen te gaan, maar een ronde later kwam de Nederlander opnieuw voorbij. Op het rechte stuk in Kemmel wou Räikkönen er opnieuw voorbij, maar Verstappen deed opnieuw agressief de deur dicht.

In de helft van de race had Nico Rosberg zo’n vier seconden voorsprong op Daniel Ricciardo. Daarachter wist Lewis Hamilton Nico Hülkenberg voorbij te gaan. Ook Fernando Alonso hield stand op plaats vijf. Verder maken de Ferrari’s plaatsen goed. Vettel ging naar plaats acht en Räikkönen kwam ook de punten in op plaats tien, nadat Hamilton de pits binnen kwam.

Force India

Toen de pitstops werden afgewerkt, gingen heel wat rijders naar de medium banden. Er was een incident tussen Hülkenberg en Alonso, toen ze elkaar raakten bij het buiten rijden van de pit lane. Verder zagen we nog een mooi gevecht waar Max Verstappen bij betrokken was. Nu moest hij de strijd aangaan met Sebastian Vettel. Ze wisselden plaatsen in La Source en Kemmel, maar Vettel trok uiteindelijk aan het langste eind. De Nederlander reed immers met versleten zachte banden.

Met nog tien ronden te gaan is er weinig veranderd. Rosberg reed nog steeds erg comfortabel aan de leiding met zo’n twaalf seconden voorsprong op Ricciardo. Hamilton kwam erg sterk terug naar plaats drie, gevolgd door beide Force India rijders Hülkenberg en Pérez. Daarna kwam Vettel, Alonso, Massa, Bottas en Räikkönen die de top tien afsloot.

Op het einde van de race gingen Bottas en Räikkönen nog voorbij Felipe Massa. Nico Rosberg won de GP van België op dominante wijze. Ricciardo en Hamilton mochten mee op het podium. Zo beperkt Lewis Hamilton meer dan de schade. Opmerkelijk is een vierde en vijfde plaats voor de rijders van Force India en een zevende plaats voor Fernando Alonso in de McLaren.

1. N. Rosberg Mercedes 1:44:51.058 2. D. Ricciardo Red Bull +14.113 3. L. Hamilton Mercedes +27.634 +13.5214. N. Hulkenberg Force India +35.907 +8.2735. S. Perez Force India +40.660 +4.7536. S. Vettel Ferrari +45.394 +4.7347. F. Alonso McLaren +59.445 +14.0518. V. Bottas Williams +1:00.151 +0.7069. K. Raikkonen Ferrari +1:01.109 +0.95810. F. Massa Williams +1:05.873 +4.76411. M. Verstappen Red Bull +1:11.138 +5.26512. E. Gutiérrez Haas +1:13.877 +2.73913. R. Grosjean Haas +1:16.474 +2.59714. D. Kvyat Toro Rosso +1:27.097 +10.62315. J. Palmer Renault +1:33.165 +6.06816. E. Ocon Manor +1 ronde 17. F. Nasr Sauber +1 ronde

Opgaves: 18. K. Magnussen Renault +39 ronden 19. M. Ericsson Sauber +41 ronden 20. J. Button McLaren +43 ronden 21. C. Sainz Jr. Toro Rosso +43 ronden 22. P. Wehrlein Manor +44 ronden

wk-stand

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1