Direct naar artikelinhoud
dierenwelzijn

Olmense Zoo moet deuren sluiten van minister Weyts: "Wie niet horen wil, moet voelen"

Olmense Zoo moet deuren sluiten van minister Weyts: "Wie niet horen wil, moet voelen"
Beeld Wikimedia Commons / Donar Reiskoffer

Omdat de Olmense Zoo al jaren de regels rond dierenwelzijn met de voeten treedt, trekt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de vergunning in. De dierentuin in Balen moet de deuren meteen sluiten. "Wie niet horen wil, moet voelen", vindt Weyts.

De Olmense zoo is de op twee na grootste dierentuin van Vlaanderen, jaarlijks komen er 200.000 bezoekers over de vloer, en rijgt al tien jaar de pv's aaneen omdat de opvang van dieren niet aan de strenge normen voldoet. Het gaat om kleine inbreuken. Zo kunnen dieren niet schuilen voor de regen en uitwerpselen worden niet voldoende opgekuist.

'Wie blijft volharden in de boosheid, moet de gevolgen dragen'
Ben Weyts (N-VA), minister van Dierenwelzijn

Ondanks de boetes en de vraag om aanpassingen, kwam er geen structurele verandering. Daarom trekt Weyts nu de vergunning in, waardoor de Olmense Zoo de deuren moet sluiten. Voor duizend dieren moet vermoedelijk een ander onderkomen gezocht worden. 

"Wie blijft hervallen en blijft volharden in de boosheid moet de gevolgen dragen. Er is zeker plaats voor dierentuinen in Vlaanderen: ze kunnen een positieve rol spelen in dierenbescherming en -educatie. Maar het welzijn van de dieren in een zoo moet gegarandeerd zijn." De uitbater, de familie Verheyen, heeft wel nog 60 dagen om beroep aan te tekenen bij de Raad van State.